M i Göteborg: Sätt in militär mot gängen

Militärövning i Ystad 2015. Bild: Jonn Leffmann/CC BY 3.0
  • Måndag 7 jun 2021 2021-06-07
E-post 2952

GÖTEBORG Efter den senaste tidens grova våld i Göteborgsförorten Hjällbo föreslår Hampus Magnusson, kommunalråd (M) i Göteborg, att man ska kunna sätta in militär mot gängkriminella i en motion som röstades igenom av Moderaterna i Västsverige. Till hösten ska förslaget behandlas på Moderaternas partistämma.

– Vi har en polismyndighet som är satt under enorm press och som vid många tillfällen hamnar i underläge. Då menar vi att militären kan stödja dem med flera uppgifter där de har relevant utbildning, exempelvis sätta upp vägspärrar eller genomsöka fordon, säger Hampus Magnusson till Dagens Samhälle.

Läs även: Källa: Klankrig hotar i Hjällbo

För närvarande får svensk militär inte användas på sätt ”där det finns risk för att den kan komma att bruka tvång eller våld mot enskilda”, enligt Förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet, något M i Västsverige alltså vill ändra på.

– Det är min absoluta bedömning att det måste till en ändrad lagstiftning. Det som händer i Sverige i dag där enskilda polismäns hem beskjuts och det sker sprängdåd mot polisstationer är vår tids inhemska terrorism, säger Magnusson till Dagens Samhälle.

Magnussons förslag stöds av kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson (M).

– Det är ju ett sätt för att kunna hjälpa till i den absolut akuta polisbrist vi har i Sverige, där vi vill återgå till ett system där man använder en beredskapspolis som kan stödja polisen i särskilda händelser, och det ska naturligtvis ske under polisens ledning, säger Josefson till Expressen.

Ska militär hjälpa polis mot gängen?
2707 röster (se resultat)

Läs även: Mamma i Hjällbo: ”Utvisa min son”

Läs även: Uppgift: Polisen skyddade misstänkt mördare från lynchmobb – avlossade varningsskott

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag