M: Inför pristak för elen till vintern

Ulf Kristersson (M). Foto: News Øresund - Johan Wessman (CC BY 3.0)
  • Tisdag 9 aug 2022 2022-08-09
E-post 224

Många har varnat för att elpriset kan komma som en chock för svenska elkonsumenter den kommande vintern. Därför vill Moderaterna införa ett pristak för de kalla månaderna. Skulle elpriset överstiga det bör staten hjälpa till med kostnaden, meddelar partiet.

– Tänker man sig att man lägger sig på nivån 1 krona och ett 75 procentigt skydd på det som överstiger den nivån då skulle kostnaden ligga på 15 miljarder på tre månader. Skulle man lägga sig på 2 kronor skulle man ligga på 10 miljarder, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presskonferens enligt Svenska Dagbladet.

Läs även: Expert varnar för ny elprischock i vinter: ”Gott och väl det dubbla”

Finansiering av stödet ska ske genom att bland annat avskaffa uppskrivningen av biståndet, omfördela medel från Klimatklivet samt bruka en del av det statliga bolaget Vattenfalls vinst.

Hur stor andel av Vattenfalls vinst man vill använda sig av kan man i nuläget inte svara på.

– Vi har inte satt någon siffra på detta, men vi konstaterar att de här höga energipriserna skapar vinster på olika ställen, säger Ulf Kristersson till SvD.

SvD: De höga elpriserna beror på att vi exporterar elen, har ni några planer på att koppla bort Sverige från den europeiska elmarknaden?

– Grundproblemet är inte att vi kan dela energi i Europa. Grundproblemet är att vi inte har tillräckligt med energi i södra Sverige så att vi blir helt beroende av den europeiska prisbildningen, säger Kristersson.

Han fortsätter:

– Jag tycker att det är alldeles uppenbart, och det visar Energiforsk också, att vi har fått dramatiskt höjda priser efter nedläggningen av de senaste två kärnkraftsreaktorerna för då har vi blivit mer beroende av importerad el och den har stuckit iväg av många olika skäl.

På frågan om hur partiet ser på marknadsekonomi, med tanke på att elpriset sätts på en marknad, svarar M-ledaren:

– Det är klart att vi i grund och botten är för det, men allting talar för att vi har blivit mycket mer volatila och det beror på att den planerbara kraften inte finns där den behövs.

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Läs även: Strandhälls genomklappning i debatt om el – ställde sedan in all medverkan i Almedalen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag