Expert varnar för ny elprischock i vinter: ”Gott och väl det dubbla”

Bild: Anna Valberg/ Unsplash
  • Tisdag 19 jul 2022 2022-07-19
E-post 272

Under vintern slog de svenska elpriserna rekord, och de höga elpriserna har fortsatt under våren och sommaren. Nu varnar Johan Sigvardsson, analytiker på elhandelsbolaget Bixia, för att priset kommande vinter kan bli dubbelt så högt.

– Det ser ut att bli en väldigt hög prissättning på elmarknaden, både i höst och i vinter, säger Sigvardsson till Sveriges Radio.

– Tyckte vi att det var dyra elräkningar i fjol, och det tyckte i princip alla av oss, så kan man ju säga att priset just nu ligger på gott och väl det dubbla i höst och vinter jämfört med för ett år sedan. Så se över sin elanvändning är det bästa rådet, fortsätter han.

Läs även: Elprischock skakar Sverige – nytt rekord för juli

På tisdagen uppger Reuters att det ryska gasbolaget Gazprom gått ut och varnat kunder i Europa för att man inte kommer kunna garantera gasleveranser efter den 14 juli. Gazprom hänvisar till Force Majeure, alltså omständigheter utanför bolagets kontroll.

Gasledningen Nord Stream 1, som är huvudledningen för leveranser av gas till Tyskland och Europa, är just nu avstängd för planerat underhåll, med meddelandet från Gazprom får bedömare att varna för att gasleveranserna kanske inte kommer återupptas som planerat efter uppehållet.

– Beroende på vad för ”extraordinära” omständigheter det handlar om för att förklara force majeure, och om dessa frågor är tekniska eller politiska, kan detta innebära ett nytt steg i eskaleringen mellan Ryssland och Europa/Tyskland, säger Hans van Cleef, senior energiekonom på ABN Amro, till Reuters.

Uniper, Tysklands största gasimportör, säger att till Reuters att man mottagit brevet från Gazprom och formellt avvisat det som oberättigat. RWE, som är Tysklands största energiproducent och en annan stor gasimportör, säger sig också ha mottagit brevet men vill inte kommentera till Reuters.

Läs även: Rekordhögt elpris – då skyller Bolund (MP) på Moderaterna

Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag