M, KD och SD lägger fram gemensamt budgetförslag

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 16 nov 2021 2021-11-16
E-post

SVERIGE Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har enats om ett alternativt förslag till regeringens budget, rapporterar SVT och SR. Liberalerna var med i förhandlingarna men valde till slut att ställa sig utanför.

Det blågula budgetalternativet innehåller omprioriteringar på ungefär 20 miljarder kronor. Bland annat vill man sänka skatten för de som jobbar, med fokus på de som har låga och medelstora inkomster, samt pensionärer.

Partierna vill också ha en skärpt migrationspolitik där asyllagstiftningen anpassas till EU:s rättsliga miniminivå. Man vill minska arbetskraftsinvandringen och att fler utvisningar och avvisningar verkställs.

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till SVT att den föreslagna migrationspolitiken ”går i betydligt mer restriktiv riktning än nuvarande”.

Ett annat förslag är att sänka skatten på bensin och diesel med 50 öre per liter från och med 1 maj nästa år.

M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till SVT att man även har fört samtal med L och tagit med flera av partiets förslag. Men L väljer ändå att rösta på sitt eget budgetförslag.

SR rapporterar att partiet drog sig ur på grund av den sänkta drivmedelsskatten.

– I det här skedet så valde vi att hoppa av för att vi inte vill isolerat sänka skatt på klimatutsläppen. Vi menar att man kan hjälpa landsbygden och värna klimatet, säger partiledaren Nyamko Sabuni till radion.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag