M, L och C går emot Socialdemokraterna – vill bjuda in SD till samtal

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 2 sep 2019 2019-09-02
E-post 1742

I söndagens SVT Agenda förklarade inrikesminister Mikael Damberg att han vill se samtal mellan samtliga riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, för att hitta en gemensam väg att knäcka den grova kriminaliteten. Kort därefter publicerade moderatledaren Ulf Kristersson ett uttalande där han kräver att SD ska få vara med. Nu ansluter även L och C till Kristerssons linje.

Det är Sveriges Radio Ekot som berättar att även Liberalerna och Centerpartiet ställer sig bakom moderatledaren Ulf Kristerssons linje om att även Sverigedemokraterna ska bjudas in till samtalen om den grova brottsligheten. SR Ekot har talat med Anders W Johansson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen.

– Ja, men Sverigedemokraterna är Centerpartiets motpol i svensk politik, både vad gäller ideologi och sakpolitik, men det innebär inte att vi kan sitta i en parlamentarisk beredning, och diskutera för landet allvarliga frågor. Och då slipper man ju den här typen av pajkastning vem som ska vara med och vem som inte ska vara med.

I en tweet berättar SR Ekot att även Liberalerna ställer sig bakom linjen att låta SD få delta i samtalen.

Damberg: ”Vi har en annan värdegrund än SD”

I gårdagens SVT Agenda möttes inrikesministern och moderatledaren för att diskutera gängvåldet och dödskjutningarna som plågar Sverige. I direktsändning förklarade Damberg att han vill bjuda in samma partier som var med i de så kallade ”terrorsamtalen”. I de samtalen var alla partier utom SD inbjudna.

Nu vill Socialdemokraterna göra likadant igen och Damberg motiverade varför SD ska hållas utanför.

– Vi har en annan värdegrund än Sverigedemokraterna. SD har en för grund förklaringsmodell, det här är komplexa frågor där vi måste ta seriösa åtgärder som leder till resultat.

I direktsändning invände aldrig Kristersson mot att hålla SD utestängda. Däremot markerade han i en senare Facebookstatus där han argumenterar varför även SD bör vara inbjudna till samtalen.

”Det är bra att regeringen bjuder in, men det är fel att alla inte får vara med. Stefan Löfven talade så sent som i helgen om ’nationell samling’. Då börjar man inte med att utesluta företrädare för drygt 17 procent av väljarna. Väljare som är precis lika utsatta och lika oroade över den grova brottsligheten som alla andra i Sverige”, skriver moderatledaren.

Nyheter Idag söker Kristdemokraterna för en kommentar. Sveriges Radio Ekot skriver att ”Miljöpartiet vill inte svara på frågan om det är rätt eller fel att inte bjuda med Sverigedemokraterna”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag