M- och KD-väljare: Förhandla med Åkesson

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 4 Nov 2018 2018-11-04
E-post 605

Budskapet från Moderaternas och Kristdemokraternas väljare är tydligt – partierna borde förhandla eller samarbeta med Sverigedemokraterna i sakfrågor. Det visar en opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT.

Läs mer: SVT:s nya svar om Åkesson och Lööf

Både KD:s och M:s partiledningar har sagt nej till att förhandla med SD. Ute i landet har det bitvis varit annorlunda. Bland annat har både KD och M ingått i ett fullvärdigt samstyre med SD i Sölvesborg.

I Novus undersökning visar det sig att även en majoritet av KD:s och M:s väljare vill förhandla eller samarbeta med SD. Novus har ställt två frågor.

På den första frågan: ”Tycker du att de andra partierna ska prata politik med SD för att se om det finns någon samsyn i sakfrågorna?” har 83 procent KD-väljare och 85 procent Moderatväljare svarat ja. Som jämförelse svarar bara 29 procent Centerväljare ja.

Den andra frågan gäller om det parti man röstade på borde förhandla eller samarbeta med SD. Här är KD-väljarna mest entusiastiska med 74 procent ja-svar. 67 procent av Moderatväljarna säger också ja till förhandling eller samarbete. Centerväljarna är återigen betydligt mer skeptiska – tolv procent svarar ja.

Bland socialdemokratiska och vänsterpartistiska väljare finns en överväldigande majoritet för att nobba SD. Från Miljöpartiets och Liberalernas väljare kom det in för få svar för att de skulle räknas in i Novus opinionsundersökning.

Statsvetaren Jenny Madestam tycker att partierna misslyckats med att förklara varför man inte vill samtala med SD.

– Frågar man väljaren på gatan så tycker de att det är självklart att sätta sig i en regering eller föra samtal med Sverigedemokraterna. Men så ser det inte ut i partiledningen eftersom man har så många olika hänsyn att ta. Både internt i partiet där det finns olika åsikter och till olika samarbetspartners, säger Jenny Madestam till SVT.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Tror du att partiledningarna i KD och M kommer att ändra sig?
2905 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag