M och L ökar i SVT/Novus – V och MP tappar

Foto: Pressbild/Nyheter Idag
  • Torsdag 7 okt 2021 2021-10-07
E-post

Moderaterna och Liberalerna ökar och Vänsterpartiet och Miljöpartiet minskar. Det är de största förändringarna i den senaste mätningen från SVT/Novus, där förändringarna är små och inom den statistiska felmarginalen.

Det råder stiltje i opinionen enligt oktober månads mätning från SVT/Novus. Förändringarna i mätningen är små, och alla ligger inom den statistiska felmarginalen.

De största förändringarna i mätningen är Vänsterpartiets minskning med 0,6 procentenheter, och Moderaternas ökning med lika mycket.

Läs även: V och SD tappar i SVT/Novus

Därmed fortsätter trenden från förra månadens mätning, då V tappade 2,1 procentenheter och M gick fram med 1 procentenhet.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger till SVT att Moderaterna till sist har börjat övertyga väljarna om sin roll som oppositionsledare.

– Sedan valet 2018 har Moderaterna haft problem att bära den rollen med trovärdighet. Men under pandemin har M hittat ett fotfäste i sin roll som oppositionsparti och det ser ut som att väljarna tar det på allvar, säger han.

I bottenstriden ökar Liberalerna med en halv procentenhet, men ligger med 2,6 procent kvar under riksdagsspärren. Miljöpartiet tappar 0,4 procentenheter och balanserar därmed på riksdagsspärren med 4,0 procent. Det tredje partiet i bottenstriden, Kristdemokraterna, ökar marginellt med 0,1 procentenhet och får 4,6 procent i mätningen.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

SVT/Novus partisympatiundersökning för oktober

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 26 (+0,1)

Moderaterna 22,6 (+0,6)

Sverigedemokraterna 19,4 (-0,2)

Vänsterpartiet 10,6 (-0,6)

Centerpartiet 8,8 (-0,1)

Kristdemokraterna 4,6 (+0,1)

Miljöpartiet 4,0 (-0,4)

Liberalerna 2,6 (+0,5)

Läs även: SD näst störst i SVT/Novus

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag