M och SD ökar i Aftonbladet/Demoskop – MP och L utanför riksdagen

Bild: Nyheter Idag
  • Onsdag 11 aug 2021 2021-08-11
E-post

Förändringarna i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Demoskop är små. Den största förändringen är Moderaternas ökning med 1,5 procentenheter, vilket ger partiet 23,2 procent i mätningen. Även Sverigedemokraterna noterar en måttlig ökning med 0,6 procentenheter i mätningen, till 19,9 procent.

–  Fokus på brottslighet ger ofta ökat stöd för M och SD, vilka båda går framåt, säger Anders Lindholm, senior advisor vid Demoskop, till Aftonbladet.

Läs även: SD största parti i hemlig Sentio-mätning

Samtidigt tappar Liberalerna, som gått över till högerblocket, 1,2 procentenheter, och får 2,3 procent som är en bra bit under riksdagsspärren på 4 procent.

– Att partiet bytt politiska samarbetspartners två gånger har inneburit ett tapp av olika väljargrupper vid de olika tillfällena. Då man också tappat sin position som ledande i skolfrågor är partiet i stort behov av en sakfråga där man övertygar och där är man ännu inte riktigt, säger Lindholm till Aftonbladet.

Även regerande Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren för andra mätningen i rad då partiet får 3,5 procent, precis som i Aftonbladet/Demoskops mätning för juli.

Värt att notera i mätningen är också att Vänsterpartiets ökning med 0,8 procentenheter gör att partiet går om Centerpartiet med minsta möjliga marginal, 10,2 procent mot 10,1.

– V lyckas nu försvara det starka stöd man fick i samband med regeringskrisen. Att man både valde att ta striden och sedan undvek ett extraval har förmodligen premierats av väljarna, säger Lindholm, som också konstaterar att skillnaden mellan partierna i mätningen är ”symbolisk”.

Aftonbladet demoskops mätning i augusti

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna: 24,6 (-0,6)

Moderaterna: 23,2 (+1,5)

Sverigedemokraterna: 19,9 (+0,6)

Vänsterpartiet 10,2 (+0,8)

Centern: 10,1 (-0,3)

Kristdemokraterna:5,4 (-0,7)

Miljöpartiet: 3,5 (0,0)

Liberalerna: 2,3 (-1,2)

Övriga 0,8 (-0,1)

Läs även: SD ökar kraftigt i opinionsmätning från SKOP – KD, L och MP utanför riksdagen

Läs även: Efter regeringskrisen: SD urstarka i Sentios julimätning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag