M och SD samarbetar i Staffanstorp: ”Väldigt lätt”

Christian Sonesson (M). Foto: Staffanstorps kommun
  • Måndag 12 nov 2018 2018-11-12
E-post 676

STAFFANSTORP Moderaterna och Sverigedemokraterna utgör tillsammans en majoritet i Staffanstorps kommun efter det senaste valet. Nu har partierna presenterat ett gemensamt program om vad man vill göra fram till 2022. Kommunalrådet Christian Sonesson (M) säger att arbetet har gått ”väldigt lätt”.

I valet fick M 43 procent av rösterna och SD 11 procent. Tillsammans har man därför en klar majoritet i Staffanstorps kommun, och nu har man också enats om en politisk inrikting för den kommande mandatperioden.

I ett 20 sidor långt handlingsprogram lägger man fram det man vill åstadkomma på en rad olika områden. Kommunen ska vara trygg och dess skatteuttag så lågt som möjligt. Enligt Christian Sonesson (M) har det varit ”väldigt lätt” att komma överens – till största delen består programmet av den politik som hans parti gick till val på.

– Det har vi gjort om till ett handlingsprogram och Sverigedemokraterna har tagit del av det. Så det är inget som har försvunnit från vår sida, säger han.

I avsnittet om integration skriver partierna att Sverige har tagit emot en ”oproportionerligt stor andel” flyktingar. Staffanstorp har tvingats ta emot cirka 300 av dessa under de senaste åren, trots bostadsbrist. Nu ökar också anhöriginvandringen vilket gör situationen svårare.

Inga separata badtider

Man vill nu införa en så kallad ”integrationsplikt” för nyanlända där man ställer krav på att de gör sitt bästa för att anpassa sig till det svenska samhället. Man kan också komma att göra hembesök hos den som får ekonomiskt stöd från kommunen.

– Det är för att säkerställa att den som mottar det här stödet inte till exempel jobbar svart eller liknande, säger Christian Sonesson.

Förturer i bostadskön eller liknande för nyanlända ska inte finnas. Tiggeriförbud ska införas om det är juridiskt möjligt. Dessutom ska kulturella och religiösa särkrav, som separata badtider och ”ritualslaktat” kött, inte förekomma i kommunens verksamhet.

Moderatledaren Ulf Kristersson besökte för några veckor sedan Skåne och inskärpte då partiets linje att inte samarbeta med SD.

– Det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy, sade Kristersson då enligt Sydsvenskan.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs Christian Sonessons svar till Kristersson!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag