M och SD vill införa tolkavgift i vården – Stenevi: ”Rasism”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Söndag 12 feb 2023 2023-02-12
E-post

I region Stockholm vill M och SD införa en 500 kronor stor tolkavgift i sjukvården. Det får Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att gå i taket. ”Rasism är ordet för det här förslaget”, skriver hon på Twitter.

”Att politiker ens kommer på tanken att föreslå att patientavgifter ska baseras på etnicitet och liv värderas olika i vården är så sjukt att det knappt finns ord”, skriver Stenevi i tweeten.

”Eller förresten, det finns det ju: Rasism”, tillägger hon.

Läs även: Varningen från MP: Ska ”göra KAOS” med meningsmotståndare

I kommentarsfältet är det många som kritiserar Stenevi efter utspelet.

Finns i Tidöavtalet

I Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna finns ett utredningsuppdrag om att begränsa rätten till kostnadsfri tolk i kontakten med myndigheter för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

Än så länge har emellertid ingen utredning tillsatts och förslaget kommer därmed dröja innan det hamnar i riksdagens kammare. Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet beror det på motsättningar inom Tidöpartierna.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) har tidigare sagt till SvD att det skulle strida mot svensk lag att begränsa rätten till kostnadsfri tolk.

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag. Men direktiven har ännu inte lagts till utredningen, sade hon till tidningen i oktober.

Britt-Mari Canhasi, Sverigedemokraternas sjukvårdspolitiske talesperson i region Stockholm, tycker emellertid att en tolkavgift ger ett bra incitament för att lära sig svenska.

– Det finns ett smörgåsbord av möjligheter att lära sig svenska gratis under flera år. Då har man också ett ansvar att göra det om man har uppehållstillstånd eller är svensk medborgare. Det är den gruppen invandrare det handlar om, inte de nyanlända. Så här fungerar det redan i många andra länder, så det är inga konstigheter, säger hon till SvD.

– Tolk ska ju finnas på plats om behovet finns, den rätten ska inte ändras. Det handlar ju om kostnadsfrågan, hur tolken ska betalas i efterhand.

Läs även: Nya sjukvårdsministern (KD): Mot lagen att begränsa rätt till gratis tolk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag