M ökar och S tappar i SVT/Verian

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 8 mar 2024 2024-03-08
E-post 0

Det blågula blocket ökar i mars månads mätning från SVT/Verian, där skillnaden mellan blocken är den minsta i mätserien sedan oktober 2022. Bakom den blågula framryckningen står Moderaterna, som ökar med 2,1 procentenheter till 19,6 procent, vilket är mätningens enda statistiskt signifikanta förändring.

– Jag tror att det är så att väljarna nu ser att vi levererar. Vi lovade att få ordning på Sverige och nu börjar väljarna se effekterna av de reformer och de beslut som regeringen har fattat, säger Moderaternas partisekreterare Karin Enström (M) till SVT.

Den andra större förändringen i mätningen är att Socialdemokraterna tappar 1,9 procentenheter till 33,8 procent.

– Jag kan ändå konstatera att stödet får vårt parti är fortsatt starkt. Vi ligger högre än vårt valresultat och jag är helt övertygad om att vi kommer att fortsätta ligga på höga nivåer och jag hoppas så klart att vi även ökar framgent, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin (S) till SVT.

De övriga förändringarna i mätningen är små. Vänsterpartiet och Centerpartiet ökar med 0,6 respektive 0,3 procentenheter, medan Liberalerna och Sverigedemokraterna minskar med 0,5 respektive 0,7 procentenheter. Miljöpartiet och Kristdemokraterna får samma resultat som i förra mätningen.

SVT/Verians väljarbarometer i mars

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen, med en deltagarfrekvens kring 40 procent. Genomfördes mellan 19 februari och 3 mars. Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 33,8 (-1,9)

Sverigedemokraterna 20,7 (-0,7)

Moderaterna 19,6 (+2,1)

Vänsterpartiet 8,4 (+0,6)

Centerpartiet 4,6 (+0,3)

Miljöpartiet 4,5 (+-0)

Kristdemokraterna 3,6 (+-0)

Liberalerna 2,9 (-0,5)

Övriga partier 2,0 (+0,1)

Läs även: Rödgrön revansch i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag