M öppna för enskilda samtal med SD om gängvåldet

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 23 sep 2019 2019-09-23
E-post 3394

Enskilda möten mellan M och SD kan bli aktuella för att samla en majoritet i frågor om att få bukt med gängvåldet. Tidigare har KD haft ett enskilt sådant möte med just SD. – Jag har inga problem att sitta med Sverigedemokraterna, säger moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till Nyheter Idag.

Det var i en debattartikel i Aftonbladet som Kristersson och Forssell meddelade att de lämnar de så kallade ”gängsamtalen”. Senare meddelade Ulf Kristersson på Facebook att Moderaterna trots det är öppna för att stödja regeringens förslag om de kommer upp till en skarp votering i plenisalen.

Men Moderaterna vill gå längre och menar att Socialdemokraternas förslag inte räcker. En lång rad av de åtgärder som diskuterats under gängsamtalen har mynnat ut i förslag om utredningar, eller på annat sätt skjutits på framtiden.

”Moderaterna kommer därför att ta en mer aktiv roll i riksdagen i syfte att driva igenom skarpa förslag som kan bidra till att vända utvecklingen. Det handlar i praktiken om att utnyttja den majoritet som faktiskt finns i riksdagen för att driva en skarpare rättspolitik”, skriver de i debattartikeln.

”Regeringen har en majoritet emot sig”

Men trots att M pratar om att bli mer aktiva säger Johan Forsell till Nyheter Idag att det inte ska tolkas som att de tidigare varit passiva. Detta efter hans medverkan i SVT Agenda där han debatterade kriminalpolitik med inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Det skulle jag inte säga. Tittar man i justitieutskottet har vi flera tillkännagivanden där regeringen har en majoritet emot sig. Men vi ser nu att regeringen i allt för många frågor väljer att inte följa vad riksdagen har bestämt. Därför har vi sagt att vi måste bli än mer aktiva och driva på här. Vi utesluter inte heller att aktivt stifta lag direkt i riksdagen framöver.

Att samla en majoritet för att tvinga fram tuffare lagar mot gängvåldet förutsätter en samlad opposition. Det förutsätter samtal med flera partier inklusive SD, något som Forssell menar i praktiken redan sker.

– Jag samtalar med Sverigedemokraterna två gånger i veckan i justitieutskottets möten och där uppfattar jag att alla pratar med alla och det tycker jag är en väldigt rimlig ordning i all politik. Jag beklagar att Sverigedemokraterna inte blev inbjudna till de här förhandlingarna för jag tycker att om man menar allvar med att nå en uppgörelse mellan partierna då är det dumt att börja med att inte bjuda in ett visst parti.

Öppen för enskilda samtal med SD

Nyheter Idag har tidigare rapporterat att Kristdemokraternas Andreas Carlson suttit i möte med Sverigedemokraternas Adam Marttinen, bägge rättspolitiska talespersoner för respektive parti. ”Vi pratade bland annat om vad regeringens gängsamtal hittills lett fram till”, berättade Marttinen på Twitter och publicerade en bild från mötet.

Den borgerliga debattören Thomas Gür menar att Moderaterna bör agera i en liknande riktning.

”M borde aktivt söka en oppositionsgemensam position i de här frågorna tillsammans med KD och SD. Därefter erbjuda L (regeringens lilla stödparti som också lämnat samtalen) att ansluta sig till den positionen, och på detta tvinga Centern (regeringens stora stödparti) som ju redan bekänt färg, att välja sida”, skriver Gür på Facebook.

Och på en rak fråga är Forssell öppen för just enskilda samtal med SD i frågor om gängkriminalitet.

– Jag har inga problem att sitta med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna. Jag behandlar alla lika i den delen och när det gäller just de olika samtalen som varit har jag också ringt till SD för att höra om de kan tänka sig stödja bra moderat politik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag