M-politiker sågar Hemköps bonussystem för ”goda handlingar”: ”Man vill ju skuldbelägga den som köper kött”

Lars Beckman (M).
  • Tisdag 6 okt 2020 2020-10-06
E-post

SVERIGE Hemköp har infört ett nytt bonussystem för att få folk att köpa mer frukt och grönt och mindre kött. Något som får kritik av moderata riksdagsledamöterna Lars Beckman och Jan Ericson.
– Jag tycker rent generellt väldigt illa om när både företag och media och myndigheter och politiker hela tiden ska försöka uppfostra människor med pekpinnar och tala om vad man tycker är bra och dåligt, säger Ericson.

Svenska Dagbladet rapporterar att Hemköp har börjat med ett nytt system för att få sina kunder att bli mer ”klimatsmarta”. Vissa varor får högre bonuspoäng än andra. Till en början handlar det om färsk frukt och grönsaker samt ”veckans vego”.

– Vi kommer premiera det vi kallar ”goda handlingar” och vi kommer använda vår kundgrupp som en plattform för att testa nya hållbarhetsinitiativ, säger vd:n Simone Margulies.

Hon får frågan om vilka handlingar som inte anses goda.

– Det är ju de animaliska proteinerna, det röda köttet. Men vi vill inte komma med pekpinnar, vår ansats är att inspirera kunden att göra hållbara val.

En som reagerat på Hemköps besked är riksdagsmannen Lars Beckman (M). På Twitter tar han farväl av kedjan och meddelar att han tänker välja andra affärer.

Nyheter Idag ringde upp Lars Beckman för att höra mer om hans ställningstagande.

– Hemköp har infört ett löjligt program där man vill få folk att bli veganer, och jag är av den enkla uppfattningen att folk får avgöra själv vad man ska handla och äta. Det tycker inte jag att en livsmedelskedja ska tala om för mig som konsument, säger han.

– Man vill ju skuldbelägga den som köper kött. Retoriken är ju att man anser att kött är klimatfarligt. Hemköp har ju en stolt tradition av att värna svenskt kött och svenskt lantbruk, så jag tycker det är ett lite märkligt agerande av kedjan på det sättet.

Beckman menar att han vill uppmärksamma det som han betraktar som en dålig kampanj, och som han liknar vid Audis kritiserade reklamkampanj med ”Kakan” Hermansson. Om han faktiskt kommer att sluta handla på Hemköp är dock inte helt klart.

– Det är väl mer en symbolisk handling, så får vi se om jag handlar där eller inte, säger han.

På Twitter får Beckman uppbackning av moderatkollegan Jan Ericson. Även han skriver att han tänker sluta handla på Hemköp.

– Jag tycker rent generellt väldigt illa om när både företag och media och myndigheter och politiker hela tiden ska försöka uppfostra människor med pekpinnar och tala om vad man tycker är bra och dåligt, säger Ericson.

– Hemköp pratar om ”goda handlingar” som de vill belöna. Då menar de att de bestämmer vad som är en god handling. Att köpa, som någon skrev, en kiwi från Nya Zeeland – det är en god handling. Men att köpa älgkött från svenska skogar är inte en god handling. Det blir så väldigt konstigt och jag tycker inte om när företag agerar på det viset.

– Jag äter själv mycket vegetariskt, har en dotter som är vegan, så jag har inga problem med det. Men det är principfrågan – att skriva folk på näsan vad som är bra och dåligt, det tycker jag inte att ett företag ska göra.

Även för Jan Ericson är det oklart om han faktiskt kommer att sluta handla på Hemköp.

– Det är väl lite tillspetsat. Det är mer en markering som jag vill göra, att jag inte tycker om det här beteendet. Sedan får väl Hemköp själva fundera över om det här är bra eller inte. Jag har förstått att det har varit väldigt många kunder som har reagerat, jag är ju inte ensam om det.

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag