M-riksdagsman: ”Vuxen man utan asylskäl värd 66 gånger mer än en svensk pensionär”

Statsminister Stefan Löfven. Foto: Flickr/Socialdemokraterna
  • Måndag 7 maj 2018 2018-05-07
E-post 10

STOCKHOLM Stefan Löfvens budgetsatsning på pensionärer väger lätt. Det skriver riksdagsmannen Jan Ericson (M) i en debattartikel på Dagens Samhälle: ”En vuxen man utan asylskäl är alltså värd 66 gånger mer i regeringens budgetsatsningar än en genomsnittlig svensk pensionär.”

Moderaternas riksdagsledamot Jan Ericson går till hårt angrepp mot regeringens föreslagna budgetsatsningar. Han jämför med hur mycket propositionen ”En ny möjlighet till uppehållstillstånd”, som i praktiken innebär att 9 000 ensamkommande afghaner får asyl, kommer att kosta med en framtida höjning av pensionen.

”Den 1 maj meddelade statsminister Stefan Löfven att Socialdemokraterna vill verka för höjda pensioner för 1,2 miljoner pensionärer. I tal och pressmeddelanden uttryckte sig Socialdemokraterna så att svenska pensionärer fick bilden av att man vill ge en pensionshöjning med 600 kronor i månaden för 1,2 miljoner pensionärer. För detta är man villiga att satsa 4 miljarder kronor per år. Problemet är bara att 4 miljarder inte räcker till 600 kronor i månaden för 1,2 miljoner pensionärer. Det räcker bara till 278 kronor”, skriver Jan Ericson i debattartikeln på Dagens Samhälle och tillägger:

”Samtidigt som Socialdemokraterna är villiga att satsa 4 miljarder kronor per år på höjda pensioner för vissa grupper satsar man alltså 6 miljarder på tre år på att ge uppehållstillstånd för 9 000 vuxna män utan asylskäl från andra länder. Man lägger alltså 222 000 kronor per år på en utrikes född man som saknar asylskäl och 3 333 kronor per år på varje pensionär. En vuxen man utan asylskäl är alltså värd 66 gånger mer i regeringens budgetsatsningar än en genomsnittlig svensk pensionär.”

”Konstigare än så är det inte”

Jan Ericson kritiserar påståendet ”vi ska inte ställa grupper mot varandra”, och menar att det är precis vad politik handlar om. Han ger ett räkneexempel:

”De miljarder man lägger på byggsubventioner kan man inte lägga på att korta vårdköerna. De pengar man lägger på att skattesubventionera elcyklar kan man inte satsa på äldreomsorgen. På samma sätt gäller att de 6 miljarder man lägger på att ge uppehållstillstånd för 9 000 vuxna män utan asylskäl inte kan användas för att höja pensioner eller sänka pensionärernas skatt. Konstigare än så är det inte.”

M-toppen förklarar i sitt slutanförande att han inte vill veta av att partier framöver uttrycker sitt missnöje över att pengarna inte räcker till.

”Jag vill aldrig höra de partier som röstar för detta förslag klaga i framtiden på att det saknas pengar till angelägna saker eller att skatterna är för höga. Man har gjort sin prioritering och får stå för den.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag