M satsar på vindkraft – ska begränsa kommunala vetot

Bild: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0/Janwikifoto/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 18 sep 2023 2023-09-18
E-post 0

Nu vill Moderaterna satsa på att bygga ut vindkraften i Sverige. Det ska bland annat ske genom att det kommunala vetot begränsas, samtidigt som närboende och kommuner får incitament till att säga ja till lokal vindkraft, rapporterar Svenska Dagbladet.

Under Moderaternas partistämma i höst kommer Grön innovationskraft för tillväxt, partiets nya förslag på klimatpolitik, presenteras. Det handlar om sammanlagt 26 sidor med olika förslag, och ansvarig är Christofer Fjellner, ledamot av partistyrelsen och oppositionsborgarråd i Stockholms stad.

– Det är inte längre en fråga om den gröna omställningen ska ske, utan om hur den ska ske. Den måste ske på ett sätt så att Sverige kommer ut som vinnare, säger Fjellner till SvD.

Bland annat ska Moderaterna nu storsatsa på vindkraften, ett kraftslag många väljare främst förknippar med den tidigare rödgröna regeringen.

– Vi konstaterar att vi behöver bygga ut vindkraft för att få tillräckligt med fossilfri el. Det har du nog inte sett i en moderat propositionstext tidigare, säger Fjellner.

Hittills har många planerade vindkraftverk stoppats av det kommunala vetot i frågan, och ett sätt att bygga ut vindkraften blir att begränsa det kommunala vetot i frågan, genom att en kommun endast ska kunna säga nej i ett tidigare skede av processen än idag.

Begränsningen av det kommunala vetot ska emellertid även kompletteras med en ”morot” i form av att närboende och kommuner ska kompenseras ekonomiskt av vindkraftsbolagen för negativa effekter som oljud, påverkan på naturliv och förfulning av landskapet.

– Ju tidigare desto bättre. Men det måste också finnas tydliga och förutsägbara incitament för sakägare, närboende och kommuner att säga ja. Kombinationen tror vi ger bättre förutsättningar och acceptans, säger Fjellner.

Läs även: Kärnkraft bäst för klimatet vindkraft – producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag