M ville införa gränskontroller – vägrar när SD vill samma sak

Moderaternas ledamot i justiteutskottet Beatrise Ask (t.v) och Sverigedemokraternas ledamot Kent Ekeroth (t.h). Foto: Wikimedia Commons samt Nyheter Idag
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post 5246

STOCKHOLM Så sent som i fredags krävde Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra att Sverige omedelbart återinför gränskontroller. Men när Sverigedemokraterna idag tog upp frågan i justitieutskottet var det inte längre lika angeläget för partiet. – Vi tyckte det var rätt onödigt, säger Moderaternas rättspolitiska talesman Beatrice Ask till Nyheter Idag.

Det har bara gått fyra dagar sedan Anna Kinberg Batra gick ut i media och krävde att regeringen omedelbart återinför den inre gränskontrollen.

– Det är dags för regeringen att ta ansvar för situationen. Det är en extrem påfrestning vi nu ser som förvärras för varje dag. Vi måste få ordning på vilka som kommer hit, sade hon till TT.

Enligt M-ledaren är situationen akut och hon underströk dessutom att det handlar om Sveriges ”ordning och säkerhet”.

Men när Sverigedemokraterna idag tog upp frågan om inre gränskontroller i justitieutskottet hade Moderaternas intresse för frågan svalnat betydligt.

– Det blir nästan komiskt, om det inte hade varit så tragiskt, att Moderaterna återigen snackar högt i media men vägrar bedriva riktig oppositionspolitik i riksdagen, säger SD:s rättspolitiske talesman Kent Ekeroth (SD) i ett pressmeddelande.

Moderaterna: ”Onödigt”

Till Nyheter Idag säger Moderaternas rättspolitiska talesman, den tidigare justitieministern Beatrice Ask, att det är ”onödigt” att ta upp frågan i justitieutskottet.

– Det är regeringen som äger frågan om att inrätta tillfälliga gränskontroller och där finns det en beredskap, det har regeringen varit ute och sagt, säger hon och tillägger:

– Sedan har vi från Moderaternas sida varit ute och sagt att det är viktigt att man använder den möjligheten. Varför man ska ägna sig åt att göra ett tillkännagivande i utskottet om saken när riksdagen inte nödvändigtvis ska fatta beslut i frågan tyckte vi var rätt onödigt.

Vill isolera SD

Istället vill Ask att frågan om inre gränskontroller sköts i direkta förhandlingar mellan regeringen och alliansen samt Vänsterpartiet. De förhandlingarna ska inledas på fredag klockan nio och då är Sverigedemokraterna inte inbjudna.

– Det ska vara diskussioner redan på fredag om migration och annat mellan regering och opposition. Då finns alla möjligheter att diskutera saker, så vi tyckte helt enkelt att det inte fanns något fog för att fatta ett sådant beslut, säger Ask.

Kan inte ni i justitieutskottet trycka på om det här?

– Jo, visst. Man kan fatta beslut om allt möjligt. Men det viktiga budskapet är att vi tycker att regeringen ska använda den möjligheten och det budskapet har vi redan skickat. Det finns ingen anledning att ta ett initiativ i särskild ordning. Det är inte i första hand en fråga för riksdagen utan för myndigheterna och regeringen.

Men hur bråttom skulle det vara att få till de här inre gränskontrollerna tycker du? Eftersom ni gjorde utspelet i fredags, är det aktuellt nu eller kan det vänta ett halvår?

– Det går inte att svara på för det kräver en akut situation. Det kräver att det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller den inre säkerheten. När man når den situationen vill inte jag bedöma här och nu.

Men jag tänker, ni gjorde utspelet i fredags. Det måste vara något som föranledde att…

– Men alltså det får du prata med partiledaren om som får motivera, exakt vad hon sade och det där. Jag vet inte exakt hur hon formulerade det och jag vill inte göra någon uttolkning, det är bättre att hon får svara på den saken.

Vill inte stöta sig med regeringen

Beatrice Ask hävdar att SD felaktigt försöker utmåla det som att Moderaterna vänt i frågan. Enligt henne handlar det istället om att partiet inte vill ta upp frågan i justieutskottet för att inte stöta sig med regeringen och för att undvika ”politiska låsningar”.

– Jag förstår att Sverigedemokraterna vill spela upp att vi har försökt och att nu vill vi inte fast vi har sagt det. Men det beror på hur man ser på att man ska arbeta, säger hon och tillägger:

– Det finns inget skäl att nu driva frågan i riksdagen och låsa positioner utan nu ska det vara diskussioner på fredag om var vi är i helheten vad gäller migrationsfrågorna. Då tycker jag det är onödigt med politiska låsningar.

SD: M sviker igen

Kent Ekeroth menar att Moderaterna gång på gång säger en sak i media, men gör en annan sak i riksdagen. Enligt honom är vändningen i justitieutskottet idag den senaste i raden av svek mot väljarna.

– På samma sätt har de tidigare svikit i tiggarfrågan och frågan om att använda temporära uppehållstillstånd. Båda gångerna lyfte vi frågan i utskotten och båda gångerna röstade de nej. Det visar att de inte driver en riktig oppositionspolitik utan det bara är ett sätt att försöka lura väljarna, säger han.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag