Macron backar efter 290 000 namnunderskrifter – Ville ändra konstitutionen för att göra sin fru till ”första dam”

President Emmanuel Macron. Foto: Flickr
  • Onsdag 9 aug 2017 2017-08-09
E-post 2

FRANKRIKE Den franska presidenten Emmanuel Macron planerade att ändra landets konstitution för att tilldela hans fru den officiella rollen ”första dam”. Efter en namninsamling som samlat 290 000 underskrifter backar nu presidenten från sina planer.

Under den franska presidentvalrörelsen lovade den segrande presidentkandidaten Emmanuel Macron att han skulle ändra konstitutionen för att formalisera rollen ”första dam”.

Planen var att hans fru Brigitte Macron skulle få en officiell roll som första dam för att få status, handlingskraft och större betydelse i officiella sammanhang, liknande det amerikanska systemet.

Macron har tagit emot mycket kritik sedan hans planer blev kända för allmänheten. I Frankrike är det brukligt att statsöverhuvudets partner deltar i officiella sammanhang men att partnern saknar en roll i dem.

Ett upprop på nätet och en opinionsmätning visar att det finns ett stort motstånd mot presidentens planer och det finns i nuläget en petition för att stoppa planerna som samlat in 290 000 namnunderskrifter, det uppger Dagens Nyheter.

Den franska konstnären Thierry Paul Valette är initiativtagaren bakom petitionen som tvingat Emmanuel Macron att backa från sina planer.

Många fransmän har uttryckt missnöje med planerna och flera kritiker har dragit paralleller till skandalen kring den förra presidentkandidaten François Fillons fru Penelope Fillon som erhöll enorma summor skattepengar genom att framställa sig som sin makes parlamentariska assistent.

Frankrikes president Emmanuel Macron har, under sin korta mandatperiod, gjort flera uttalanden om hans syn på presidentskapet. Han har tidigare liknat sitt ideala presidentstyre med ett Jupiterian-styre, en anspelning på den romerska guden över himmel, åska och blixtar, där presidenten bör inneha stor makt och sällan göra uttalanden till media samt hålla den allmänna kommunikationen till omvärlden låg, det uppger Politico.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag