Macron och Le Pen vidare till andra omgången av franska presidentvalet

Macron t.v Le Pen t.h. Foto: Flickr & Wikipedia.
  • Söndag 23 apr 2017 2017-04-23
E-post 285

FRANKRIKE Enligt vallokalsundersökningar kommer det franska presidentvalets slutgiltiga omgång att stå mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen. Den Europeiska Unionens öde vilar nu i händerna på de franska väljarna.

Det slutgiltiga valresultatet i det franska presidentvalets första omgång är ännu ej färdigräknat men flera opinionsundersökningar och prognoser tyder på att de två kandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen står som segrare och därmed går vidare till valets andra omgång.

Det franska presidentvalet består av två omgångar. Om någon av kandidaterna får över 50 procent av rösterna i första omgången vinner den kandidaten presidentvalet, om så inte sker går de två kandidater med högst andel röster vidare till valets andra omgång där väljarna får välja mellan dessa två.

Marine Le Pen är 48 år och partiledare för nationalistiska Front National. Partiet är starkt kritiska mot invandring, globalisering och Europeiska Unionen. De har vunnit stora skikt av franska arbetarklassväljare som förlorat på globaliseringen.

Le Pen har profilerat sig som den tydligaste antietablissemangskandidaten i valet.

Mot Le Pen står Emmanual Macron, 39, en direkt motsats sett till inställning till EU, globalisering och nationalstatens funktion. Le Pen vill ta Frankrike ut ur EU, vilket enligt de flesta bedömare skulle leda till unionens slutgiltiga kollaps.

Macron vill istället stärka EU och är för ökad överstatlighet, bland annat vill han att Frankrike och Tyskland ska ta ett starkare grepp om den ekonomiska politiken, något som skulle få effekter på Sverige trots att vi inte är med i eurosamarbetet.

Emmanuel Macron är före detta bankir och tills i somras även ekonomi- och finansminister i den sittande socialdemokratiska regeringen, han kandiderar dock fristående från Parti Socialiste.

Le Pen har kommenterat den politiska motsättningen med att valet står mellan patrioter och globalister.

Den andra valomgången går av stapeln 7 maj 2017.

Enligt IPSOS vallokalsundersökning väntas resultat bli:

1. Emmanuel Macron – 23,7 %
2. Marine Le Pen – 21,7 %
3. Francois Fillon – 19,5 %
4. Jean-Luc Melenchon – 19,5 %
5. Benoit Hamon – 6,2 %
6. Nicolas Dupont-Aignan – 5 %
7. Jean Lasalle – 1,5 %
8. Philippe Poutou – 1,2 %
9. Francois Asselineau – 0,8 %
10. Nathalie Arthaud – 0,7 %
11. Jacques Cheminade – 0,1 %

Med en tredjedel av rösterna kvar att räkna hamnar de båda kandidaterna på en väldigt jämn nivå.

Macron: 23,11 procent
Le Pen: 23,08 procent

Texten kan komma att uppdateras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag