Macron rasar mot Israel efter hundratals döda i nödhjälps-kaos

Bild: Quirinale.it/IDF Spokesperson's Unit/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 1 mar 2024 2024-03-01
E-post 0

Frankrikes president Emmanuel Macron anklagar israeliska soldater för att ha skjutit mot palestinska civila. Detta efter att ett hundratal personer dödades när en nödhjälpsleverans omringades av civila i Gaza på tisdagen. Israel hävdar att de döda trampades ihjäl, medan Hamas anklagar israeliska soldater för att ha skjutit mot civila för att döda.

På tisdagen dödades minst 117 personer och över 760 skadades när en folkmassa samlades kring en nödhjälpsleverans i Gaza, enligt BBC.

Enligt Israel ska de flesta avlidna ha blivit ihjältrampade, medan Hamas anklagar IDF för att ha öppnat eld mot folkmassan.

Torsdagens incident inträffade strax efter kvart i fem på morgonen i sydvästra Gaza City när ett 30-tal lastbilar med egyptisk nödhjälp färdades norrut längs den humanitära korridor som IDF har upprättat.

Enligt IDF:s talesperson konteramiral Daniel Hagari omringades konvojen av civila som började klättra på lastbilarna.

– Några började våldsamt knuffa och även trampa ihjäl andra Gazabor, och plundra den humanitära hjälpen. Den olyckliga incidenten resulterade i att dussintals Gazabor dödades och skadades, säger Hagari.

Israeliska tanks ska ”varsamt försökt att skingra massan med några varningsskott” men drog sig tillbaka ”när hundratals blev tusentals och saker spårade ur” enligt Hagari.

Hamas hävdar å sin sida att man har ”obestridliga” bevis på ”direkt eld mot medborgare, inklusive huvudskott med avsikt att döda omedelbart”.

På fredagen fördömde Frankrikes president händelsen, och anklagade israeliska soldater för att ha skjutit mot civila.

”Jag uttrycker mitt starkaste fördömande av dessa skjutningar och uppmanar till sanning, rättvisa och respekt för internationell lag” skriver Macron vidare i ett inlägg på plattformen X.

Läs även: Israel: Hamas-tunnlar under UNRWA:s högkvarter i Gaza

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag