Macron till attack mot gula västarna: ”Hatisk pöbel”

Bild: Faksimil Youtube
  • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post

PARIS I sitt nyårstal kallade Frankrikes president Macron de gula västarna som protesterat mot hans politik i sju veckor för en ”hatisk pöbel” och anklagade dem för att angripa judar, utlänningar och homosexuella. Macron lovade också att fortsätta sina ekonomiska reformer.

Frankrikes president Emmanuel Macron gick till hårt angrepp mot de protesterande gula västarna i sitt nyårstal, rapporterar The Telegraph.

Läs även: ”Våra politiker tar order ovanifrån, de är politiker av FN:s eller värdegrundens nåde”

Macron erkände visserligen att ”ilska över orättvisor” låg bakom protesterna, men menade också att de gula västarna utgör en ”hatisk pöbel”.

– De som hävdar att de talar för folket, men i själva verket talar för en hatisk pöbel – som attackerar folkvalda, säkerhetsstyrkor, journalister, judar, utlänningar, homosexuella – är helt enkelt motsatsen till Frankrike, sade presidenten bland annat i sitt tal.

Presidenten lovade att fortsätta med sina ekonomiska reformer, och avfärdade det krav demonstranterna ställt på folkomröstningar för viktiga politiska beslut.

– Folket är suveränt och uttrycker sin vilja i val, menade Macron.

Läs även: ”Den allvarligaste sociala kris som Frankrike har upplevt sedan 68”

Macrons tal blev kritiserat från olika håll.

– Herr president, du har försökt att förstå oss men misslyckats. Vi hoppas du lyckas höra oss i år, sade Jérémy Clément, en ”gul väst” från Paris.

– Han visade att han fortfarande saknar kontakt. Det var ingen ”mea culpa”, inget erkännande att han haft fel, sade Laurence Sailliet, talesperson för Republikanerna, Frankrikes största högerparti.

–  Han gjorde ett trovärdigt jobb i fråga om politisk kommunikation, men han framstod fortfarande som ganska avlägsen från de vardagliga problem som de gula västarna injicerat i den politiska agendan, sade Alexandra Schwarzbrod, författare och politisk analytiker.

Under julhelgens ledigheter har de gula västarnas proteser fortsatt, och under 2018 års sista lördag demonstrerade rörelsen för sjunde lördagen i rad.

På torsdagen försökte dessutom fyrtiotalet gula västar storma Macrons semesterhus vid den franska medelhavskusten.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag