Magasinet Paragraf använder bild på Hanif Bali olovligt

Foto: Faksimil magasinetparagraf.se samt Nyheter Idag
  • Tisdag 30 okt 2018 2018-10-30
E-post 728

Nyheter Idag kräver ersättning av Magasinet Paragraf för otillåten användning av en bild på riksdagsledamoten Hanif Bali (M). Det är Nyheter Idag-grundaren Chang Frick som är fotograf och han överlåter till Bali att bestämma vad pengarna ska användas till. Beloppet om 6250 kronor kommer skänkas till stiftelsen Doku som granskar islamism.

Det var under måndagen som Magasinet Paragraf, en publikation med fokus på juridik, publicerade en krönika skriven av Andreas Magnusson med rubrik ”Din dumma jävla apa!” där en bild på riksdagsledamoten Hanif Bali (M) används.

Bilden har ursprungligen tagits av Chang Frick, grundare av Nyheter Idag, i samband med ett reportage i Balis hem. Bilden används utan tillåtelse, ej heller anges Chang Frick som upphovsman.

Nyheter Idag har ställt ut en faktura till Magasinet Paragraf i enlighet med riktlinjerna i BLF, Bildleverantörernas Förening, där Nyheter Idag genom bolaget Publicism NITEK AB är medlemmar. Beloppet uppgår till totalt 6250 kronor samt mervärdeskatt.

Fotografen Chang Frick har bett Hanif Bali bestämma vad pengarna ska användas till.

– Bali är en färgstark politiker som inte räds svåra debatter. Samtidigt får han ofta utstå kritik, inte sällan överdriven och oförtjänt. Jag tycker inte det är mer än rätt att han får lov att bestämma vad pengarna ska gå till, säger Frick.

Bali har svarat att pengarna ska skänkas till stiftelsen Doku som arbetar med att granska islamism. I styrelsen bakom Doku består av väletablerade profiler som ordförande Peter Gustavsson och ledamöterna Johan Lundberg, Magnus Sandelin och Sofie Löwenmark.

Bakgrunden: Olika syn på hijab

I krönikan hos Magasinet Paragraf riktas kritik mot Bali efter ett tidigare meningsutbyte i sociala medier mellan Bali och debattören Torbjörn Jerlerup. I det meningsutbytet uttryckte Bali starka känslor och kallade Jerlerup bland annat för ”din dumma jävla apa”.

Detta efter att Jerlerup använt omdömen om Bali av liknande valör.

Diskussionen mellan Bali och Jerlerup handlade om synen på slöja, islamism och religiös radikalism. I den debatten varnar Bali för att normalisera användandet av hijab, ett plagg som enligt Bali signalerar ultraortodoxa religiösa värderingar.

Dick Sundevall: ”Ett misstag”

Efter att Nyheter Idag ställt ut en faktura för den otillåtna användningen av bilden på Hanif Bali har Dick Sundevall på Magasinet Paragraf svarat över mejl. Han menar att användningen av bilden är ”ett misstag”.

”Ber om ursäkt. Det är ett misstag och vi byter ut den direkt nu när vi fått det påtalat för oss”, skriver han i mejlet.

Emellertid ser inte Chang Frick att det förändrar något. Bilden har publicerats och fått stor spridning genom Magasinet Paragraf. Krönikan med bilden på Bali ligger på tisdagsförmiddagen på första plats i spalten ”mest läst just nu”.

– Det är förstås välkommet att Sundevall ber om ursäkt. Emellertid förändrar det inte vårt krav gentemot Magasinet Paragraf. Det är en standardersättning vi begär när sådant här inträffar och pengarna kommer gå till samhällsnyttig verksamhet, säger Frick.

– Förhoppningsvis känns det inte lika jobbigt att betala fakturan när det står klart att pengarna går till granskning av islamism.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag