Magdalena Andersson kräver ”ett ledarskap med kraftfulla åtgärder” efter bombdåd

Magdalena Andersson talar på Almedalen 2023. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Tisdag 26 sep 2023 2023-09-26
E-post

Sammanlagt fyra personer skadades under två bombdåd på måndag kväll och tisdag morgon i Hässelby respektive Linköping. Båda dåden har enligt uppgifter kopplingar till gängkonflikter, och nu kräver tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) ”ett ledarskap med kraftfulla åtgärder för att stoppa gängvåldet” i ett inlägg på plattformen X. Anderssons inlägg möter emellertid hård kritik.

På måndag kväll skadades tre personer i en kraftig explosion i ett trapphus till ett flerfamiljshus i Hässelby strand norr om Stockholm. De skadade personerna togs till sjukhus med ambulans.

– En av personerna är mer skadad än de övriga två, men det är inga livshotande skador. Alla tre är vuxna, säger Anna Westberg, presstalesperson vid polisen, till Aftonbladet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet bor anhöriga till en person som är inblandad i en gängkonflikt på adressen.

– Vi sätter kvällens detonation i ett större sammanhang för att se eventuella kopplingar till andra händelser. Vi jobbar på flera spår samtidigt och försöker förutse vad som kan hända framåt, säger Anna Westberg till tidningen.

På tisdag morgon var det dags igen, den här gången i Linköping där ett trapphus spränges sönder i en kraftig explosion. Hela trapphusets yttervägg spränges loss i explosionen, och bråte från explosionen kastades så långt som femtio meter bort ut på en parkering, där flera bilar skadats.

En kvinna i 25-årsåldern skadades i explosionen och fördes till sjukhus med ambulans. Hon var vaken och talbar utan allvarliga skador. Totalt 18 lägenheter har evakuerats.

– Den här hänsynslösheten för andras liv, som de personer som utför den här typen av dåd visar, är ofattbar, säger Anders Fernemark, säkerhetschef vid Linköpings kommun, till Dagens Nyheter.

Enligt uppgift till DN arbetar polisen efter hypotesen att bombdådet i Linköping riktades mot personer som ingår i Rawa Majids kriminella nätverk Foxtrot, som är inblandad i två gängkonflikter samt en intern konflikt mellan Majid och hans tidigare allierade Ismail Abdo.

I ett inlägg på plattformen X på tisdagen krävde tidigare statsminister Magdalena Andersson (S) ”ett ledarskap med kraftfulla åtgärder för att stoppa gängvåldet” med anledning av bombdåden i Hässelby strand och Linköping.

Andersson såg till att blockera sitt inlägg från svar, men flera använde plattformens möjlighet att citera inlägget för att framföra kritik.

Läs även: Här rättas Magdalena Andersson av plattformen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag