Magdalena Andersson Nato-attackerar SD

Bild: Tommy Winterskiöld Vestlie/CC BY 2.0/News Øresund/Johan Wessman/CC BY 3.0
  • Torsdag 25 jan 2024 2024-01-25
E-post 0

På tisdag kväll godkände Turkiets parlament den svenska Nato-ansökan efter en omröstning. Nu återstår för president Erdogan att ratificera beslutet, så har Sverige godkänts som Nato-medlem av Turkiet. Oppositionsledaren Magdalena Andersson tar tillfället i akt att kritisera Sverigedemokraterna i en intervju med Expressen.

– Detta är ett viktigt beslut som för oss ett steg närmare Nato. Jag kan däremot konstatera att Sverigedemokraterna inte har varit en särskilt konstruktiv kraft på den här resan.

Expressen: Vad menar du? 

– Både det och att när vi visste att Turkiet skulle rösta om det här och hade satt upp det på dagordningen på turkiska parlamentet, då går Sverigedemokraterna ut med ett utspel om att man ska förbjuda halvmånar i Sverige, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Det är klart att det är att sätta partiinternt egoistiska intressen före Sverige och svenska folkets säkerhet, det är fruktansvärt.

Andersson själv har emellertid inte varit en Nato-anhängare särskilt länge. Så sent som i mars 2022, strax efter Rysslands invasion av Ukraina, sade den dåvarande statsministern att en svensk Nato-ansökan skulle ”destabilisera läget i Europa”.

– Om Sverige skulle välja att skicka in en Nato-ansökan i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa, sade Andersson på en pressträff.

Läs även: Andersson vägrar gratulera Kristersson när Turkiet lovar släppa in Sverige i Nato

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag