Magdalena Andersson nekar till anklagelse mot Israel

Bild: European Peoples Party/CC BY 2.0/FinnishGovernment/CC BY 2.0
  • Onsdag 18 okt 2023 2023-10-18
E-post

Efter att ha kritiserats av utrikesminister Tobias Billström (M) nekar oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) nu till att ha pekat ut Israel som ansvariga för tisdagens explosion på al-Ahli Arab-Baptistsjukhuset i Gaza.

Kort efter explosionen på  al-Ahli Arab Baptist sjukhuset i Gaza på tisdag kväll skrev oppositionsledaren Magdalena Andersson ett inlägg på plattformen X där hon pekade ut Israel som ansvarig för händelsen.

”Fruktansvärda bilder från sjukhuset i Gaza. Israel har en rätt att försvara sig men också en skyldighet att skydda civila. Den skyldigheten måste efterlevas. Civila palestinier ska inte straffas för Hamas terroristhandlingar” skrev Andersson i inlägget.

Sedan dess har Israels försvarsmakt presenterat bevis som pekar mot att explosionen orsakades av en felskjuten raket som avfyrades från Gaza, och kritiken mot Magdalena Anderssons utpekande av Israel har varit hård.

Utrikesminister Tobias Billström sällade sig till Anderssons kritiker i ett X-inlägg på onsdagen.

”Vi vet i nuläget inte vilka som bär ansvaret och därför blev jag oerhört förvånad över att se att socialdemokraternas partiledare och tillika fd statsminister Magdalena Andersson pekar ut Israel som ansvarig för attacken” skrev Billström.

”Även i Sverige påverkas många av det pågående kriget. Inte minst uttrycker den judiska minoriteten en oro för ökad antisemitism. Det ska inte svenska politiker spä på. Magdalena Anderssons utspel kan öka spänningarna i Sverige i en tid då vi behöver mindre av polarisering och mer enighet och sammanhållning” fortsatte han.

I ett svar till Billström hävdar emellertid Andersson att hon inte alls pekat ut Israel som ansvariga för attacken mot sjukhuset.

”Jag håller med dig om att man måste hålla huvudet kallt. Därför har jag inte pekat ut någon som ansvarig för den fruktansvärda attacken. Det är beklagligt att du väljer att söka konflikt i det här spända och tragiska läget” skriver hon.

Anderssons inlägg får kritik från flera profilerade X-användare.

Läs även: Magdalena Andersson skyller sjukhusattack på Israel oklart vem som ligger bakom

Läs även: Hård kritik mot Magdalena Andersson efter anklagelsen mot Israel

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag