Magdalena Andersson (S) ska stoppa ”fake news” – Artikel från Dagens Nyheter pekas ut

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Onsdag 22 feb 2017 2017-02-22
E-post 1437

STOCKHOLM Finansminister Magdalena Andersson pekar ut påståendet om att Sverige behöver låna till flyktingmottagandet som ett exempel på ”fake news”. I sociala medier har påståendet spårats till en artikel från 2015 i DN som slår fast att ”regeringen kommer att behöva låna pengar för att hantera den pågående flyktingkrisen”, med Andersson själv som källa. – Det riskerar att skada tilliten till samhället, säger hon till Aftonbladet.

Socialdemokraterna planerar att ta krafttag mot falska nyheter, rapporterar Aftonbladet. Tidningen berättar att Socialdemokraterna själva varit utsatta där falska uttalanden från Margot Wallström twittrats från ett ryskt twitterkonto. När Aftonbladet talar med finansminister Magdalena Andersson berättar hon om ett personligt exempel på falska nyheter som hon själv råkat ut för.

Ett sådant falskt påstående, som fått spridning i Sverige, är att staten tvingas låna pengar för att finansiera flyktingmottagandet.

– Vi hade överskott i statsfinanserna både 2015 och 2016. Det är inte något som jag hittat på utan är fakta från myndigheter som Konjunkturinstitutet, Ekonomistyrningsverket, Riksgälden men även Riksbanken. Så möter jag ändå människor som säger ”det är väl bra men vi lånar ju till flyktingmottagandet”. Nej, det gör vi inte.

Utpekad fejknyhet spreds från Dagens Nyheter

Användare i sociala medier har spårat påståendet om att Sverige behöver låna för flyktingmottagandet och de pekar ut en artikel i Dagens Nyheter. I den artikeln påstås redan i ingressen att ”regeringen kommer att behöva låna pengar för att hantera den pågående flyktingkrisen”.

Men det stannar inte där. Den 22 oktober 2015 tillskriver Dagens Nyheter även Magdalena Andersson citat som ska styrka påståendet att Sverige lånar till flyktingmottagandet.

– Nästa gång jag kommer med nya prognoser så kommer det att vara tydligt att det kommer att ta längre tid innan vi når balans och överskott i de offentliga finanserna, påstår alltså DN att Magdalena Andersson ska ha sagt.

Vidare återger Dagens Nyheter ett påstått samtal med Andersson.

”Hon säger att pengarna som behövs till flyktingmottagandet kommer att tas fram dels genom besparingar och dels genom lån. Ytterligare avräkningar av biståndet kommer att ske, liksom besparingar på sjukförsäkringen. Hon vill inte spekulera i om det även kommer att krävas skattehöjningar”, skriver tidningen i brödtexten.

Måste vara ”överens om grundläggande gemensamma fakta”

Med exemplet som Andersson tar upp, om att Sverige lånar pengar till flyktingmottagande, poängterar hon vikten av att hantera fejkade påståenden som sprids på internet. Socialdemokraterna ska ta fram ett så kallat ”handlingsprogram mot faktaresistens” i tre delar. Delarna består av bättre utbildning i skolorna, säkra fri journalistik samt att staten ska bli bättre på att sprida korrekt fakta.

– Det handlar i grunden om vilket samhälle vi vill ha. Vi vill kunna ha en debatt som grundar sig i fakta så att vi kan fatta rätt beslut. Men också ett samhälle där vi kan ha en tillit och lita på varandra, då måste vi vara överens om grundläggande gemensamma fakta, säger Andersson till Aftonbladet.

Så sent som förra året publicerade även Expressen uppgifter som gör gällande att regeringen kan tvingas låna pengar. Även i den artikeln tillskrivs Magdalena Andersson själv ett antal citat. Debattörer i sociala medier menar att det i själva verket är Magdalena Andersson som tar upp ett felaktigt exempel på ”fake news”.

Vem sprider fejknyheter?
1700 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag