Majoren: ”Avundsjukan inom Socialdemokraterna är större än sexualdriften”

Statsminister Stefan Löfven såg inte alls pilsk ut i TV-studion. Foto: svtplay.se
  • Söndag 10 maj 2015 2015-05-10
E-post 776

STOCKHOLM I söndagens SVT Agenda möttes partiledarna för riksdagspartierna i debatt och tonläget blev snabbt högt. En som röt ifrån mot Socialdemokraternas ideologiska småsinthet var Jan Björklund (Fp). – Avundsjukan inom Socialdemokraterna är större än sexualdriften, förklarade han.

I söndagens SVT Agenda möts samtliga partiledare för riksdagspartierna i en direktsänd debatt. Kristdemokraternas nyvalde partiledare Ebba Busch Thor blev mamma idag och därför har ersattes hon av Jakob Forssmed som får hålla ställningarna i partiledarens frånfälle. Det tog ingen lång tid förrän kvällens citat levererades i första omgången av debatt i tevehuset på gärdet.

– Vi håller på att göra medelhavet till det nya Auschwitz, förklarade Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Uttalandet från Romson mötte snabbt häftig kritik på Twitter och tidningen Expressen skriver i en artikel att Lena Posner-Körösi, ordförande för judiska församlingen i Stockholm, är djupt kritisk till vad Romson sa i debatten.

– Den jämförelsen är helt absurd. Att flyktingar drunknar i Medelhavet är oerhört tragiskt, men Auschwitz var ett instrumentalt och planerat mördande av ett folk. Det är en fruktansvärd jämförelse, säger Posner-Körösi till Expressen.

”Avundsjukan inom Socialdemokraterna är större än sexualdriften”

När jobb och företagande skulle debatteras kom attacker från olika håll. Hetast av alla var antagligen Jan Björklund som sågade statsminister Stefan Löfven och Socialdemokratin längs med fotknölarna. I ett replikskifte adresserade han Socialdemokratins traditionella syn på småföretagare och entreprenörer, att de är avundsjuka på den som det går bra för och skadeglada när det går dåligt för den som kämpar.

– Avundsjukan inom Socialdemokraterna är större än sexualdriften, förklarade Björklund.

Men Björklund åkte själv på en omgång när Jimmie Åkesson gjorde comeback efter en längre tids sjukskrivning. I samband med att partiledarna debatterade bostadsbristen laddade Åkesson maximalt mot majoren och adresserade invandringen.

– Jag tycker att du var oerhört raljant nyss när jag lyfte invandringspolitiken som en orsak till bostadsbristen. Menar du Jan Björklund på fullaste allvar att en ytterligare invandring de närmaste fyra fem åren på en halv miljon människor inte påverkar bostadssituationen?

Nyheter Idag följer käbblet i SVT studion under kvällen och uppdaterar senare med en längre artikel om reaktionerna efter kvällens partiledardebatt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag