Majoritet av svenskarna tror på fallande bostadspriser

Foto: Flickr
  • Måndag 11 Dec 2017 2017-12-11
E-post 2

SVERIGE Såväl mäklare som svenskar tror på en fortsatt prisnedgång på bostadsmarknaden. Det framgår av två opinionsundersökningar från SEB respektive Valueguard/Fastighetsmäklarförbundet.
– Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.  

SEB mäter varje månad svenskarnas inställning gentemot bostadsmarknaden. I senaste mätningen, som bygger på svar från 1000 personer, under perioden 28 november till 5 december tror en majoritet att bopriserna i Sverige kommer att falla. Det rapporterar TT via SVT. 

Svenskarna tror framförallt att det är bostadspriserna i Stockholm som kommer att rasa mest.

Även mäklare förväntar sig att bostadspriserna kommer att falla, det visar en undersökning som Valueguard  tagit fram i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet. Av de 200 tillfrågade svarar 47 procent att priserna kommer att gå ner de närmaste tre månaderna. 40 procent tror att priserna kommer att ligga på samma nivå och endast 14 procent av mäklarna tror att priserna kommer att gå upp.

– Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång. De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger. I januari drar marknaden igång på nytt med många nya bostäder till försäljning. I kombination med tidigare osålda objekt skapar det dock ett större utbud som i sin tur leder till lägre priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet i ett pressmeddelande.

Stegman säger även att det nya amorteringskravet som kommer träda i kraft i mars 2018 kan skapa osäkerhet. Detta eftersom människor, enligt Stegman, vill planera sin boendeekonomi långsiktigt och att plötsliga regelförändringar därför kan påverka konsumenterna till att bli mer avvaktande.

Enligt Stegman ska man inte känna någon större oro för att ge sig ut på bostadsmarknaden.

– De konsumenter som avvaktat med att köpa boende under den turbulenta hösten kommer troligen att behöva köpa i vår. Människors byte av bostad är i de flesta fall behovsstyrt och det man som konsument ska tänka på är att man köper och säljer på samma bostadsmarknad och därför inte behöver känna någon större oro att ge sig ut på marknaden, kommenterar Carolina Stegman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag