Majoritet av syrier vill återvända – över 100 000 har redan åkt hem

  • Måndag 22 okt 2018 2018-10-22
E-post 1464

SYRIEN Kriget i Syrien har gått in i en lugnare fas vilket gör att många som lämnat landet nu vill återvända hem. Grannlandet Libanon har redan påbörjat ett återvandringsprogram tillsammans med regeringen i Damaskus.

Enligt uppgifter från FN vill en majoritet av de 5,6 miljoner syrier som flytt landet återvända till Syrien. Många känner dock att osäkerheten i landet hindrar dem från att åka tillbaka, uppger TT.

Konflikten i Syrien har nått en lugnare nivå och president Bashar al-Assad ser för tillfället ut att gå mot en seger i inbördeskriget. Redan nu har omkring 100 000 syrier åkt tillbaka till Syrien.

Trots syriers vilja att återvända varnar FN:s flyktingorgan, UNHCR, syrier för att åka hem då organisationen anser att situationen i landet inte är tillräckligt säker.

80 procent av de som lämnat Syrien befinner sig i grannländer där opinionen är mycket stark för att få flyktingarna att återvända hem.

– Man kan tänka sig att jordanska myndigheter också kommer att börja sätta press på flyktingar att lämna landet. Och i Turkiet talar man om att deportera flyktingar tillbaka till oppositionskontrollerat område, säger Aron Lund, Syrienkännare knuten till Utrikespolitiska institutet, till TT.

Libanon har i samarbete med regeringen i Damaskus börjat organisera återvandringsprogram, något som bägge parter vinner på. Libanon blir av med de syrier som det finns en stark opinion för att bli av med medan Syriens regering vinner legitimitet från grannländerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag