Majoritet för blågula blocket i Aftonbladet/Demoskop – MP parkerar under spärren

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 11 feb 2022 2022-02-11
E-post 3595

Miljöpartiet ligger kvar under riksdagsspärren med 2,8 procent i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop. Det är samma resultat som partiet fick i den förra mätningen, och det sämsta resultatet i Demoskop sedan 2005.

– Nämen, detta duger inte, vi ska uppåt. Fler och fler väljare ser att klimatet och miljön är avgörande frågor. När vi når dem med vår politik kommer vi också att gå framåt, säger Miljöpartiets partisekreterare Katrin Wissing till Aftonbladet.

Läs även: Bottennapp för MP i Aftonbladet/Demoskop

Wissling menar att partiet måste ”bli bättre på att visa att vi faktiskt har lösningar på flera problem samtidigt”.

– Flera partier går nu fram med förslag på sänkt bensin och dieselskatt, medan vi går fram med en skattesänkning för alla i glesbygd. Det är en stor skillnad mellan oss och de andra partierna och det måste vi bli mycket bättre på att visa, säger hon.

Demoskops VD Karin Nelsson säger till Aftonbladet att de frågor som varit i fokus den senaste tiden inte har gynnat Miljöpartiet.

– De politiska frågor som varit i fokus, som försvaret i allmänhet och Nato i synnerhet samt frågor som rör energi- och drivmedel, har inte tilltalat nya väljare, säger hon.

Samtidigt tappar Socialdemokraterna 1 procentenhet, medan Sverigedemokraterna går fram med 1,4 procentenheter. Det innebär att det blågula blocket får en knapp majoritet med 175 mandat, enligt Demoskops uträkning.

Detta trots att Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren med 3,2 procent i mätningen.

– Liberalerna har ett svårt läge med svagt förtroende för partiledaren och ingen egentlig position bland väljarna i sakpolitiska frågor, säger Karin Nelsson till Aftonbladet.

Läs även: MP tillbaks under spärren i Sentio – S fortsätter öka

Läs även: MP fortsatt under spärren i ny mätning

Aftonbladet demoskops mätning i februari

Undersökningen omfattar 2 505 intervjuer under perioden 1 till 8 februari 2022 och är genomförd som en webbundersökning. Förändring sedan föregående mätning inom parentes.

Socialdemokraterna 28,2 (-1)

Moderaterna 22 (+0,2)

Sverigedemokraterna 19,2 (+1,4)

Vänsterpartiet 10 (+0,7)

Centerpartiet 7,9 (-0,4)

Kristdemokraterna 5,6 (+0,2)

Liberalerna 3,2 (+-0)

Miljöpartiet 2,8 (+-0)

Övriga partier 1,2

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag