Majoritet i Sverige är emot Nato-medlemsskap

Svenskarna säger nej till militäralliansen Nato. På bilden ser vi Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Bilden är ett montage. Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 8 jan 2016 2016-01-08
E-post 201

SVERIGE En majoritet av Sveriges befolkning är emot ett svenskt Nato-medlemsskap. Det visar en undersökning utförd av DN/Ipsos. Men frågan är inte helt enkel för de politiska partierna att hantera. – Frågan delar alla partier utom V, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

En grupp Nato-anhängare har den senaste tiden försökt lobba för ett svensk Nato-medlemsskap i svenska medier. Men precis som med de opinionsbildare som satsat stenhårt på ökad svensk invandring, lyckas inte heller Nato-lobbyisterna särskilt väl med sin opinionsbildning. Det visar en undersökning utförd av DN/Ipsos.

Så lite som 34 procent har uppget i undersökningen att de vill att Sverige ska gå med i Nato samtidigt som hela 50 procent uppger att de är emot. Samtidigt tyder mycket på att opinionen har stått still, samtliga förändringar mot en tidigare mätning utförd 2014 är inom den statistiska felmarginalen.

I debatten menar Nato-lobbyisterna att Ryssland kan komma att anfall Sverige. Kritiker till ett Nato-medlemsskap menar istället tvärtom – att en anslutning till Nato snarare förvärrar säkerheten för svensk del då vi riskerar uppfattas som fientligt inställda mot grannlandet Ryssland.

En annan aspekt med ett Nato-medlemskap är artikel 5, en bestämmelse som säger att ett angrepp mot ett Nato-land är ett angrepp mot samtliga länder anslutna i militäralliansen. Det betyder att Sverige skulle kunna tvingas att hjälpa Nato-landet Turkiet militärt i händelse av ett svenskt Nato-medlemskap.

Nedan finner du en video som diskuterar frågan om ett svenskt Nato-medlemsskap.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag