”Mäktiga krafter”: GP pekar ut judar bakom USA:s utrikespolitik

GP förklarar USA:s linje om Jerusalem med att mäktiga judar styr politiken. Foto: Faksimil gp.se
  • Fredag 8 dec 2017 2017-12-08
E-post

SVERIGE Mäktiga judar i bakgrunden styr Donald Trump och USA:s utrikespolitik. Ungefär så kan man sammanfatta rapporteringen i Göteborgsposten när tidningen berättar om USA-presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Nu hyllas Göteborgsposten av högerextremister som kallar rapporteringen ”kontrasemitism”.

En artikel i Göteborgsposten som pekar ut mäktiga judar bakom USA:s utrikespolitik har fått tidningsläsarna att höja på ögonbrynen. I rubriken slås det fast att ”mäktiga krafter pressade Trump om utrikespolitiken” och i ingressen berättas att dessa krafter bland annat är ”inflytelserika judiska donatorer”.

Vidare pekar GP på att Trumps svärson Jared Kushner har ”hejat på” beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Tidningen berättar även att Kushner ”utövar den judiska tron”.

”Antisemitiska vanföreställningar”

En av de som reagerar på artikeln är debattören och Medborgerlig samling-medlemmen Miloš Varcaković. Han menar att GP-artikeln ger uttryck för ”antisemitiska vanföreställningar om judiskt världsherravälde”.

”Att USA sedan 90-tal från både republikaners & demokraters håll haft en hållning där man ska erkänna Jerusalem som Israels huvudstad är inte viktigt? Judiska ’mäktiga’ intressen är dock viktigare? Jag förundras att man inte avbildat detta intresse som en bläckfisk med tentaklerna över jordgloben. Otroligt låg nivå på journalistiken”, skriver Varcaković på Facebook.

Det är inte bara GP som i sin rapportering om Trumps beslut pekat på mäktiga judiska grupper. Även Expressen och SVT möter en liknande kritik för sin rapportering i frågan.

Rapporteringen om judarna hyllas av Nordisk Alternativhöger

Nyheter Idag har talat med Christoffer Dulny, ordförande för Nordisk Alternativhöger. Det är en organisation som beskrivs som högerextrem och enligt Dulny själv ställer de sig ”kritiska till judars inflytande i politiken”. Han har tagit del av GP-artikeln och är glad över tidningens narrativ om att mäktiga judar styr USA:s utrikespolitik.

– Jag skulle kalla det för kontrasemitism. Du vet ”counter-jihad”, det här är ”counter-semitism”, säger Dulny.

Du menar att GP markerar emot semitism?

– Ja, det är väl en rimlig förklaring.

Vad tycker du om att GP har börjat rapportera på det här viset?

– Jag tycker att Göteborgsposten är vakna som fan. Uppenbarligen har vi en situation där medier är tillräckligt vakna för att rapportera om att det finns nationer som har en otillbörlig påverkan på amerikansk utrikespolitik. Ett exempel är AIPAC som har en budget på över en halv miljard kronor per år för att verka för en Israelisk utrikespolitik som är närmare Likud än någonting annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag