Malaria på väg till Danmark

Om 36 år kanske man behöver extra myggmedel. - Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 27 jun 2014 2014-06-27
E-post

DANMARK Förutsättningarna finns redan. Nu tror forskarna att malariamyggan kan vara på väg till Danmark.

Malariamyggan (Anopheles) är vanligast i tropiska och subtropiska klimat, men på grund av klimatförändringar ökar den även i andra områden. Nyligen har man funnit de potentiellt livsfarliga myggorna i norra Italien och forskarna förutspår att deras ankomst till Danmark kan vara nära förestående.

– Om forskarna har rätt om klimatförändringarna kommer förhållandena i Danmark att bli idealiska för malariamyggan omkring 2050, säger Jes Aagaard, naturvetare och pressansvarig på danska Naturstyrelsen, enligt Copenhagen Express.

Miljoner dör varje år

Jes Aagaard påpekar att han tror att siffrorna är återhållsamma och betonar att Danmark måste ta hotet på allvar.

Å andra sidan är temperaturen inte den enda faktor som påverkar malariamyggans trivsel. Malaria fanns i hela Europa (Island undantaget) fram till 1920-talet, men försvann tack vare att våtmarker dikades ut. Så även detta hot bör nog tas med en nypa salt.

Malaria dödar miljontals människor varje år, i synnerhet i Afrika och Asien. Enligt den danska hälsovårdsorganisationen Statens Serum Institut rapporteras 80-100 malariafall om året i Danmark, huvudsakligen bland människor som kommer eller återkommer från områden söder om Sahara.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag