Malena Ernman försvarar rasistanklagad – När det är hennes artistkollega

Ernman (t.v) tar Sanna Nielsen i försvar (inklippt i bild). Foto: Wikimedia Commons / Instagram
  • Tisdag 29 Nov 2016 2016-11-29
E-post 1700

STOCKHOLM Artisten Malena Ernman har gjort sig ett känt namn på att rasistanklaga människor hon inte själv tycker om. Men när hennes egen artistkollega Sanna Nilsen blir rasistanklagad, då rycker Ernman ut till försvar. ”Det finns minst sagt annat att fokusera på om det är ett mer tolerant Sverige vi vill ha”, skriver Ernman när anklagelserna nu riktas mot hennes artistkollega.

Under måndagen berättade Aftonbladet att artisten Sanna Nielsen hamnat i blåsväder. Nielsen anklagades för rasism eftersom hon låtit publicera en bild i sociala medier från föreställningen Oscarsrevyn, där hon är utklädd till asiat. Bilden uppfattades av kritiker som hånande nidbild mot asiater.

”Denna typ av nidbilder är just den typ av mobbning jag och många östasiater med mig har fått utstå både i verkliga livet och genom populärkulturella uttryck. Jättetråkigt”, löd en kommentar till bilden.

”Fruktansvärt att ni fortsätter använda er av rasistiska stereotyper och nidbilder”, skriver en annan.

Hübinette: Testa byta ut mot en afrikan eller rom

Nyheter Idag har talat med Tobias Hübinette, forskare i kritiska ras- och vithetsstudier. Hübinette är själv adopterad från Asien och han känner väl till kritiken som riktas mot Sanna Nielsen. Han pekar framför allt på hur frågan hanteras. Bilden har nämligen inte bara mött kritik, utan även erhållit tusentals gillningar och glada tillrop.

Det finns alltså två läger som tolkar det hela på helt olika sätt.

– Nielsen vet att det stora flertalet av svenska folket tycker att sådant här är roligt. Jag har själv växt upp med den här typen av skämt om asiater, säger Hübinette som samtidigt menar att det blir konstigt eftersom han själv har ett asiatiskt utseende.

Om man i stället skulle byta Sanna Nielsens utklädnad till att vara en tiggande rom, men att bilden i övrigt kom att sättas i samma kontext där människor skrattar och gör sig roliga, då skulle det bedömas på ett annat sätt.

– Då skulle folk antagligen bli mer upprörda. Vissa typer av iscensättningar anses vara mer socialt accepterade helt enkelt, förklarar Hübinette.

Det är alltså här det blir problematiskt. Att skämta och skoja om asiaters utseende är en sak, men skulle man iscensätta rasstereotyper av en jude, en afrikan eller annan minoritet på samma sätt, då skulle de flesta antirasister ta avstånd och fördöma. Ungefär så summerar Hübinette den debatt som nu rasar över Sanna Nielsens bild.

Antirasisten Malena Ernman tar kollegan i försvar

En av de kända medieprofiler som varit ihärdig att marknadsföra sig själv som en antirasist är Malena Ernman. Inte minst har hon flera gånger kraftigt kritiserat individer i Sverigedemokraterna, men även i en bredare kontext gått till attack mot SD-väljare. Bland annat är det viktigt för Ernman att SD aldrig någonsin får anses vara ett normalt parti och hennes ställningstagande har bidragit starkt till Ernmans kändisskap.

Hon har även varit mycket tydlig att man aldrig ska låta ”prestige” komma emellan när det handlar om någon form av rasism, utan oavsett omständigheter ska rasism motarbetas.

Tidningen Sydsvenskan berättar att Ernman har uppträtt tillsammans med Nielsen på ”Allsång på skansen” och Ernman har då uttryckt sig mycket positivt om Nielsen. På så sätt är Ernman och Nielsen artist-kolleger. Och när Nielsen nu blir föremål för kritik är retoriken från Ernman en helt annan än hur den brukar låta i de här frågorna.

”Att kalla Sanna Nielsen eller nån på Oscarsrevyn för rasist är rent jäkla trams. Det är möjligt att vi har ett kollektivt problem att teckna asiatiska nidbilder i Sverige. Det är självklart olyckligt om människor tar illa vid sig. Och det är säkert nånting som vi behöver diskutera i framtiden. Men att kalla Sanna för rasist ( vilket självklart bara ett extremt litet fåtal har gjort – för att provocera ) ÄR rent trams. Det finns minst sagt annat att fokusera på om det är ett mer tolerant Sverige vi vill ha. Det borde självklart inte behöva kommenteras, men i de medvetna missförståndens tid måste vi ibland säga det självklara”, skriver Ernman på Facebook.

Hade antagligen låtit annorlunda om Björn Söder klätt ut sig till asiat

Hübinette tror inte själv att Nielsen är rasist. Däremot, på en rak fråga, menar han att debatten troligtvis hade sett helt annorlunda ut om det istället för Nielsen vore Björn Söder (SD) som hade publicerat en bild på sig själv utklädd till asiat under samma omständigheter.

– Det är klart att sådana som Ernman och andra människor som backar Nielsen gör det för att de tycker hon har rätt politiska åsikter.

– Det är samma sak med Henrik Schyffert som också har skämtat om asiater, är det samma politiska läger blir det knepigare, när det är den typen av företrädare som då är emot SD – om vi talar klarspråk – får kritik. Det är en intrikat och delikat fråga som du ställer.

Och när Nyheter Idag frågar Hübinette om man kan anse att det handlar om ett hyckleri i de här frågorna är han enig.

– Det är klart att det finns människor som är emot SD som blir behandlade på ett annat sätt när dom gör de här sakerna. Du har helt rätt i det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag