Malena Ernman hyllar Stadsmissionens SD-bojkott av 85 000 kronor till fattigpensionärer

Markovitz (t.v) och Ernman (t.h). I mitten Ernmans tweet. Foto: Alexander Mahmoud samt Nick Druzyakin
  • Onsdag 7 jun 2017 2017-06-07
E-post 9669

STOCKHOLM Stadsmissionen erbjöds finansiering som skulle täcka 3 400 måltider till fattigpensionärer, men vägrar ta emot pengarna eftersom de kommer från Sverigedemokraterna. Nu hyllas Stadsmissionen av sångartisten Malena Ernman. ”Sthlms Stadsmission har både civilkurage och ryggrad!” skriver hon på Twitter.

Tidningen Aftonbladet berättar att Stadsmissionen tackar nej till 85 000 kronor från Sverigedemokraterna. Pengarna kommer från en budgivning där det vinnande budet skulle få besök av SD-ledaren Jimmie Åkesson som i sin tur skulle laga mat. På den budgivningen fick SD in 171 800 kronor.

Pengarna fördelades mellan Sverigedemokraternas egen stiftelse Hepatica, som är till för att hjälpa flyktingar i krisens närområde, samt till Stadsmissionen. För 85 000 kronor skulle Stadsmissionen kunna erbjuda 3 400 måltider och tanken från SD var att de måltiderna skulle gå till fattigpensionärer.

Men så blir det inte. Stadsmissionen avböjde att ta emot pengar från Sverigedemokraterna.

– Men de sa nej och hänvisade till vår värdegrund. Jag frågade vad det är i vår värdegrund som krockar med deras principer och skickade vårt principprogram till dem, säger Wallerstein till Aftonbladet.

Wallerstein fick också beslutet motiverat i ett mejl från Stadsmissionens direktor Marika Markovits.

”Som vi tidigare meddelat väljer vi, Stockholms Stadsmission, att avstå från gåvor/sponsring från företag och organisationer vars verksamhet eller målsättning strider mot Stockholms Stadsmissions människosyn”, står att läsa i mejlet.

Beslutet att inte ta emot pengar som kan ge mat åt tusentals fattigpensionärer hyllas av sångartisten Malena Ernman. På Twitter skriver hon att ”Sthlm Stadsmission har både civilkurage och ryggrad!”.

Ernman är en av få svenskar som har råd att hylla Stadsmissionens ställningstagande. Redan 2010 berättade Svenska Dagbladet att ”svenska operadivor ökar mest i lön” och att Ernman redan då kunde höja sin lön med en halv miljon.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag