Målle Lindberg: ”Jag kallar mig själv zigenare, inget fel i det ordet”

  • Måndag 1 dec 2014 2014-12-01
E-post 460

GÖTEBORG Nyheter Idag har talat med den folkkäre predikanten Målle Lindberg som själv kallar sig ”zigenare”. Han menar att det är inget fel i att använda det begreppet. – Ordet romer säger mig ingenting när det gäller folkgrupper, förklarar Lindberg i telefon för Nyheter Idag.

Predikanten Målle Lindberg är 85 år gammal, boendes i Göteborg och kallar sig själv zigenare. Han är känd för sina omtalade, och även skandalomsusade, tältmöten runt om i Sverige. När vi ringer honom berättar han att synen håller på att ge med sig. Nu ser han bara en halvmeter framför sig, men annars är han vid gott mod.

I en dokumentär med titeln ”Predikanten” förklarar Lindberg att han är en ”zigenarkung”. Nyheter Idag har frågat Lindberg om det är ett korrekt språkbruk att använda det ordet, eller om man ska använda ordet ”rom” istället.

– Jag var nere i Skåne och hade ett möte. Och då frågade en journalist om han fick använda ordet zigenare. Jag sa att han kan skriva zigenare. Ordet romer säger mig ingenting när det gäller folkgrupper.

Lindberg förklarar i telefon att han är kritisk till hur debatten ser ut idag. Det är inte ovanligt att man blir rasistanklagad för att man använder ordet ”zigenare”, men det tycker Lindberg är tramsigt. Han ger själv exempel på vad han menar är konstigt nyspråk.

– Det är sådana förändringar idag med uttryck. Idag ska man inte säga ”han” utan man ska säga ”hen” istället. Om man skulle säga han är ”svart”, då helt plötsligt är man rasist, resonerar Lindberg i telefonen.

Du kallar alltså dig själv zigenare?

– Javisst. Jag upplever inte det som ett skällsord, jag ser det som en benämning på en folkgrupp. Däremot skulle jag reagera om någon kallade mig ”tattare”, det uppfattar jag som ett skällsord.

När vi förklarar att ordet uppfattas som känsligt i den allmänna debatten är inte Målle Lindberg förvånad. Han har själv noterat att saker och ting ändras i samhället, speciellt språket.

– Man har kommit med en massa förändringar, för att ändra ord i en massa sammanhang. Vi kommer uppleva mer av det där, med fler ord som ens inte finns med i ordlistan.

– Det är en underlig värld vi lever i när det kommer till att uttrycka sig.

Kan du ge några exempel på vad som är underligt?

– Det är likadant med levnadsförhållanden. Ta levnadsregler, det är en konstig värld vi lever i. Ett exempel är att en man kan gifta sig med en man och räkna detta så som ett äktenskap, förklarar Lindberg bekymrat i telefonen.

Okej. Men om vi går tillbaka till det här med ordet ”romer”…

– De menar väl att ordet rom är ett modernare ord. Det kan hända att uttrycket romer är mer godkänt som en vänligare beteckning på en folkgrupp.

Men du kallar dig själv ”zigenarkung”, eller?

– I det arbete jag står är jag lite mer bestämmande. Så är det ju. Och det kommer fram i olika sammanhang, i samband med att jag träffar släktingar så säger man att nu kommer ”kungen”, förklarar Målle.

Det hörs i telefonen att åldern börjar ta ut sin rätt på Målle Lindberg, men han är glasklar med var han står i de här frågorna. Samtidigt är kanske Lindberg en av Sveriges mest kända och genom tiderna mest folkkära, samt skandalomsusade, predikant. Och zigenare, om uttrycket ursäktas.

– Jag har i många år ställt upp för min egen folkgrupp, jag har stått på barriärerna. Jag har aldrig förnekat min bakgrund, utan jag anser till exempel att det ska finnas så mycket av ryggrad i en så att man står för den man är, avslutar Lindberg i telefonen innan vi lägger på.

Undertecknad Chang Frick, alltså artikelförfattaren, är själv född med efternamnet ”Lindberg” och är släkt med Målle.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag