Malmö-SD: Lägg ner kommunens Pravdatidning

Malmö Stadshus, några nummer av "Vårt Malmö" och ett gammalt nummer av "Pravda" Foto: Mrkommun CC BY-SA 2.0
  • Fredag 29 jan 2021 2021-01-29
E-post 399

MALMÖ Senaste numret av Malmö kommuns egna tidning ”Vårt Malmö” pryddes med texten ”Bäst i landet”. Sverigedemokraterna anklagar tidningen för att vara ett rent propagandaorgan för kommunen som kostar skattebetalarna miljoner och vill lägga ner pengarna på annat. – Det finns flera oberoende tidningar som beskriver vad som händer i Malmö. Det finns inget behov av kommunal propaganda. Nu vill vi att denna kommunala version av Pravda läggs ner, säger Magnus Olsson, oppositionsråd för Sverigedemokraterna.

Malmö kommun ger ut en egen tidning – ”Vårt Malmö” – elva gånger om året till samtliga hushåll. Information om vad som är på gång blandas med artiklar som har den gemensamma nämnaren att de ger en positiv bild av kommunens verksamheter och undviker kritiska granskningar. Tidningen produceras av en PR-byrå och skribenterna är frilansjournalister från trakten. I de senaste numren har Vårt Malmö haft artiklar med titlar som:

• ”Receptet som får Malmöbor in på arbetsmarknaden” (med exempel på människor som fått jobb, inte de som misslyckats)
• ”Malmös hållbaraste stadsdel tar äntligen form”
• ”Fairtrade Malmö får hållbarhetspris av EU”
• ”Öppna Malmö” (I artikeln nämns antisemitism, men det påstås att det är enskilda personer och att det hänger ihop med rasism mot andra minoriteter. Samtidigt betonas alla ”goda krafter” som ”omvärlden behöver se”)
• ”Bäst i landet” (En artikel som handlar om att Malmö har en vision om att bli bäst i landet som studentstad. ”Bäst i landet” pryder även framsidan.)
• ”För ett öppnare Malmö” (Positivt vinklat reportage utan kritiska frågor med Malmö-imamen Salahuddin Barakat)

Läs även: Malmö-imamen hetsar mot Frankrike och Macron: ”Må Gud befria Frankrike från ondskan”

Timbros nättidning Smedjan har i en artikel konstaterat att Vårt Malmö under de senaste åren inte genomfört en enda kritisk granskning.

Kostnaden för tidningen är sex miljoner kronor per år uppger Sverigedemokraterna –  skattepengar som man tycker kan användas till annat. I en motion föreslår partiets oppositionsråd Magnus Olsson att Vårt Malmö läggs ner.

”En tidning vars syfte är att endast ge ut en positiv bild av Malmö och helt och hållet avstå från kritik mot missförhållanden i Malmö, försvårar både mediernas och den politiska oppositionen arbete. Dessutom ger den en förvrängd bild av Malmö till Malmöborna. Det går att jämföra med hur det skulle se om att staten skickade ut en tidning till alla hushåll i Sverige med bara positiva nyheter, finansierad av skattebetalarna”, skriver han i motionen.

– Det är inte kommunens uppgift att publicera en tidning. De pengar som går till att trycka den här tidningen skulle kunna stärka välfärden. Det finns flera oberoende tidningar som beskriver vad som händer i Malmö. Det finns inget behov av kommunal propaganda. Nu vill vi att denna kommunala version av Pravda läggs ner, säger Olsson i ett pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag