Malmö stad tillbakavisar kritik mot slöjtvång: ”Inte stött på ett enda barn med slöja”

Foto: Max Pixel
  • Onsdag 6 jun 2018 2018-06-06
E-post 392

MALMÖ Malmö stad går ut i ett pressmeddelande och menar att det är missledande att kommunala förskolor tvingar små flickor bära slöja på föräldrarnas begäran. Enligt Ana-Maria Deliv, chef för avdelningen för kvalitet och myndighet, är det väldigt ovanligt med slöjbärande förskolebarn.

Efter att det uppdagats att 27 av 40 tillfrågade kommunala förskolor i Stockholm, Göteborg och Malmö kan tänka sig att tvinga barn bära slöja slår Malmö stad tillbaka mot kritiken. Enligt kommunen handlar det inte alls om att kommunala förskolor är för slöjtvång utan att det handlar om enskilda medarbetare, uppger SVT Nyheter.

LÄS ÄVEN: 27 av 40 förskolor är för att tvinga barn bära slöja

I Malmö frågades tio kommunala förskolor om de kan tänka sig att aktivt kontrollera så att barnen har på sig slöja om föräldrarna vill det. Nio av de tillfrågade förskolorna svarade att de absolut kan tänka sig att kontrollera barnen. Malmö stad menar dock att detta är missvisande.

– Det är såklart tråkigt att några av våra medarbetare har svarat så eftersom förskolans medarbetare inte ska tvinga barn att bära slöja om de inte vill. Men vi ska samtidigt komma ihåg att det är nio av cirka 5 000 medarbetare som svarat på reporterns frågor, skriver Ana-Maria Deliv, chef för avdelningen för kvalitet och myndighet i ett pressmeddelande.

Deliv vill även passa på att poängtera att hon anser det väldigt ovanligt att barn på förskolor har på sig slöja.

– Under de senaste åren har vi besökt alla 250 förskolor och under dessa besök har vi inte stött på ett enda barn med slöja. Vi träffar både chefer och medarbetare kontinuerligt och har aldrig fått frågor kring detta eller hört talas om att någon medarbetare behövt ta ställning till slöjkontroller eller slöjtvång, skriver Ana-Maria Deliv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag