Målsägande på plats när rättegången mot ASAP Rocky drar igång – kräver 139 700 kronor i skadestånd

  • Tisdag 30 jul 2019 2019-07-30
E-post

STOCKHOLM ASAP Rocky, Emilio Corniel och Tyrone Rispers Jr fördes in i handbojor i Stockholms tingsrätts säkerhetssal när rättegången om misshandel inleddes på tisdagsförmiddagen. Även målsägande, den 19-årige afghanen som åklagaren menar blivit misshandlad, var på plats.

ASAP Rocky (Rakim Mayers), Emilio Corniel och Tyrone Rispers Jr har suttit frihetsberövade från att de greps den 30 juni. De fördes in i handfängsel.

Rättegången, där de tre männen är åtalade för misshandel av den 19-årige afghanske mannen, ska pågå i tre dagar.

Den målsägande afghanen begär 139 700 kronor i skadestånd fördelat på kränkning, sveda och värk, förlorad inkomst (10 000 kronor) samt utseendemässiga skadeföljder.

I förundersökningsprotokollet framkom att den målsägande afghanen tidigare haft planer på att åka till Iran för att medverka på sin systers bröllop.

De tilltalade erkänner en del av själva våldet och hänvisar till nödvärn eller så kallat putitativt nödvärn eller nödvärnsexcess men förnekar att det varit frågan om något brott.

Försvaret har anmält tre nya vittnen som kommer att höras på torsdagen.

Den 19-årige målsägande afghanens kamrat, en 20-årig afghan, som ska vittna sitter för närvarande häktad misstänkt för stölder på butikerna Naturkompaniet och North Face. Han anhölls den 19 juli. Båda männen är tidigare dömda för flera brott. Den nu häktade 20-åringen försökte en åklagare få utvisad tidigare i år när han dömdes för flera fall av stöld. Men yrkandet avslogs. Dock konstaterade tingsrätten vid tillfället:

”Han synes försörja sig genom brott. Det föreligger en uppenbar risk för att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet.”

Rättegången inleds med att kammaråklagare Daniel Suneson gör sin sakframställan.

Suneson spelar bland annat upp övervakningsfilmen från Max där ASAP Rocky och hans entourage för första gången stöter ihop med de två afghanerna.

När rättegången fortsatte efter lunchuppehåll slapp de tre tilltalade handfängsel när de fördes in i tingssalen.

19-åringens målsägarbiträde Magnus Strömberg förklarade att 19-åringen inte har någon möjlighet att visa upp något arbetsgivarintyg som styrker hans krav för den förlorade arbetsinkomsten (10 000 kronor).

– Det blir hans egna ord som ligger till grund. Han jobbar som diskare, sade Strömberg.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag