Man dömdes för mordet på sin egen fru – kan inte utvisas

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 4008

JÄMTLAND En man som har dömts för mordet på sin fru kan inte utvisas. Hans hemland Iran vägrar ta emot honom om han inte låter sig utvisas frivilligt, rapporterar P4 Jämtland.

Mannen kom till Sverige från Iran och fick uppehållstillstånd här. 1996 dömdes han i Malmö tingsrätt för mordet på sin fru till fängelse och utvisning på livstid. Men sedan han frigavs för 15 år sedan har mannen bott kvar i Sverige.

Anledningen är att Iran inte tar emot honom om han inte väljer att återvända självmant. Mannen vägrar att åka tillbaka och hävdar att han riskerar förföljelse i sitt hemland.

– Han har blivit utsatt för alla möjliga tvångsmedel från vår sida men det går inte ändå för att det krävs frivillighet, säger Ingela som arbetar vid gränspolisen i Jämtland.

Sedan 2015 har myndigheterna gett upp försöken att få mannen utvisad och han hålls inte längre under uppsikt. Han bor i Jämtland och har deklarerat inkomster under 2014 och 2015. Detta trots att han egentligen inte får arbeta, studera eller ens vistas i landet.

Enligt gränspolisen Ingela finns det en risk för att han återfaller i grov brottslighet.

– Har någon person en gång mördat någon annan så är det klart att man vet att han har kapacitet att göra det, säger hon till P4 Jämtland.

PLUS: Här är länderna dit polisen inte kan utvisa någon med tvång

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag