Man döms efter koran- och bacongrillning

Bilder från film av händelsen.
  • Torsdag 12 okt 2023 2023-10-12
E-post

LINKÖPING Nu döms en man för den uppmärksammade ”koran- och bacongrillningen” i Linköping 2020 som filmades och spreds på internet, men det är inte koranbränningen i sig som tingsrätten anser utgöra hets mot folkgrupp. Istället handlar det om hur mannen efteråt lämnade de brända resterna utanför en moské och om vilken musik som lades till när filmen spreds.

Den 11 september 2020 samlades några män framför Linköpings domkyrka och placerade en koran och ett paket bacon på en klotgrill. Intill grillen låg papper där någon skrivit bland annat ”Muhammed var pedofil”. Koranen antändes och efteråt lämnades resterna utanför ingången till en moské i Linköping

Samma dag dök det på twitter och Youtube upp en film av händelsen, tonsatt med två musikstycken, varav den ena var en instrumental version av en låt ursprungligen kallad ”Karadžiću, vodi Srbe svoje” (Karadžić, led dina serber). Den skapades under det jugoslaviska inbördeskriget och var en hyllning till den sedermera för krigsbrott dömde serbledaren Radovan Karadžić.

Ett par decennier senare blev låten en mem som spreds i antimuslimska miljöer och blev känd som ”Remove kebab”. Det var en låt som Brenton Harrison Tarrant spelade strax innan han gick in i mosken i Christchurch på Nya Zeeland och mördade 51 personer. På ett av sina vapen hade han också skrivit ”Remove Kebab”.

Polisen i Linköping prioriterade ärendet, ringde runt till stadens boklådor för att ta reda på vilka som köpt en koran och lyckades identifiera en då 24-årig man som dessutom använt samma betalkort för att köpa ett paket bacon.

Vid en husrannskan säkrades digitala bevis som på olika sätt knöt 24-åringen till händelsen och spridandet av filmen. Samtidigt uppmärksammade en av poliserna på plats att 24-åringen nyligen hade avlagt jägarexamen och skaffat vapenlicens, varpå polisen upprättade ett märkligt PM:

”Min uppfattning är att det är olämpligt att om han har det dåliga omdömet att ha bränt en koran på en grill utanför domkyrkan i Linköping och lagt upp detta på sociala medier samt sympatiserar med Trump och även har böcker om religion, samhällsstrukturer och en bok av Carl von Linné på hallbordet inte borde ha vapenlicens.”

Musiken hamnar i fokus

I polisförhör är 24-åringen fåordig och svarar ”ingen kommentar” på de flesta frågor, men när målet efter långt om länge kom upp i rätten erkände han att han varit med och skapat och spridit filmen men uppger att han inte var den som lade till musiken eller klippte filmen.

– Målet var att skapa en estetiskt slående film i syfte att kritisera islam som religion, filosofi och idékomplex, säger han i rätten.

Tingsrätten gör dock bedömningen att handlingen inte bara utgör kritik mot islam utan även att den är kränkande och hotfull mot gruppen muslimer, och det beror på två saker. För det första handlar det om att den brända koranen och baconresterna lämnades utanför en moské. 24-åringen uppger i rätten att handlingen inte hade med den specifika moskén att göra och att han först i efterhand förstått att det kunnat göra medlemmarna i församlingen oroliga.

Den andra orsaken är valet av musiken känd som ”Remove kebab”. 24-åringen invänder att den inte är känd för gemene man, men tingsrätten hänvisar till att musiken är vanligt förekommande i antimuslimska sammanhang och att filmen ”spreds i ett sådant sammanhang att majoriteten av mottagarna måste ha haft kännedom om musikens koppling till bl.a. attacken i Christchurch.” Resonemanget är dock inte helt underbyggt. Filmen delades öppet på Twitter och Youtube och av uppenbara skäl finns det ingen utredning om huruvida en majoritet av tittarna verkligen kände igen musiken.

Att 24-åringen själv kände till musikens koppling till Christchurchmassakern råder det dock ingen tvekan om. När en flashbackanvändare undrade vad den underliga musiken var svarade 24-åringen att ”det är ju remove kebab-låten, samma som användes när han på Nya Zeeland gjorde moskéskjutningen förra året” även om 24-åringen idag säger sig inte minnas att han gjorde den kopplingen då.

24-åringen, som nu hunnit fylla 27, döms för hets mot folkgrupp till villkorlig dom. Straffet hade kunnat förenas med dagsböter om det inte varit för att det tog så lång tid för åklagaren att väcka åtal.

Mannen har en politisk bakgrund inom Moderaterna och Liberalerna men beskriver sig som libertarian.

Läs även: Socialdemokrater och moderater vill förbjuda koranbränning – sverigedemokrater och vänsterpartister mot

Läs även: Bildt kritiserar polisen för tillåten koranbränning: ”Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag