Socialdemokrater och moderater vill förbjuda koranbränning – sverigedemokrater och vänsterpartister mot

Bild: Tobias Hellsten/CC BY-SA 4.0
  • Torsdag 31 aug 2023 2023-08-31
E-post

Frågan om ett förbud mot bränning av koranen och andra religiösa skrifter splittrar väljarna i både partier och block. Väljare till Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna är mest positiva till ett förbud, medan väljare till Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna är mest mot, enligt en ny opinionsundersökning från DN/Ipsos.

En majoritet av de svenska väljarna, 53 procent, anser att koranbränningar bör vara förbjudna i Sverige enligt en undersökning från DN/Ipsos. Det är en ökning med två procentenheter sedan Ipsos undersökte samma fråga i mars i år.

Samtidigt ökar andelen som tycker det ska vara tillåtet att bränna religiösa skrifter i ännu högre grad, från 34 procent i mars till 37 procent i augusti. Andelen osäkra svarande har minskat från 15 procent till 11 under samma period.

Frågan splittrar dessutom den svenska väljarkåren, både inom blocken och internt i partierna. Mest för ett förbud är socialdemokratiska väljare, av vilka 65 procent anser att det ska vara förbjudet att bränna religiösa skrifter, medan bara 23 procent tycker att det ska vara tillåtet.

Läs även: S: Utred om koranbränningar är hets mot folkgrupp

Näst mest för ett förbud är kristdemokratiska väljare, av vilka 62 procent är för ett förbud, följt av moderata väljare, med 59 procent för ett förbud, och centerväljare, där 56 procent är för ett förbud. Samtidigt är det färre C-väljare, 30 procent, som tycker bränning av religiösa skrifter ska vara tillåtet, jämfört med 34 procent av M-väljarna och 35 procent av KD-väljarna.

Högst andel, 58 procent, som anser det ska vara fortsatt tillåtet att bränna religiösa skrifter återfinns bland de sverigedemokratiska väljarna.

Men det parti med lägsta andelen väljare för ett förbud är inte SD utan Vänsterpartiet, där bara 34 procent anser att bränning av religiösa skrifter ska vara förbjudet, jämfört med 37 procent av SD-väljarna.

Bara 51 procent av V-väljarna anger dock att bränning av religiösa skrifter ska vara fortsatt tillåtet, vilket är en lägre andel än bland både SD-väljarna och L-väljarna, där 52 procent anger att det ska vara fortsatt tillåtet.

L-väljarna har emellertid en högre andel än både SD-väljarna och V-väljarna, 42, procent, som anger att bränning av heliga skrifter ska förbjudas.

Det mest splittrade partiet i frågan är Miljöpartiet, där 44 procent anger att det ska vara förbjudet att bränna religiösa skrifter medan 42 procent anger att det ska vara tillåtet. MP:s språkrör Märta Stenevi har tidigare uttryckt att hon anser att bränning av koranen och andra religiösa skrifter ryms inom yttrandefriheten och bör vara tillåtet.

När det gäller könen anser hela 62 procent av kvinnorna att bränning av religiösa skrifter ska förbjudas medan bara 26 procent tycker att det ska vara tillåtet. Bland männen är det jämnare, med 44 procent för ett förbud och 47 procent som anger att det ska vara tillåtet.

Läs även: Stenevi försvarar koranbränning: ”Måste stå upp för yttrandefriheten”

Läs även: Åkesson: SD motsätter sig förändring av ordningslagen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag