Bildt kritiserar polisen för tillåten koranbränning: ”Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige”

Bild: Joakim Berndes/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 8 feb 2023 2023-02-08
E-post 0

Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) är kritisk till att den svenska polisen tillät Ramsus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden. I SVT:s ”Utrikesbyrån” menar Bildt att den svenska polisen hade kunnat agera som den norska, som stoppat koranbränning av säkehetsskäl.

– Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige, säger Bildt.

Carl Bildt menar att den svenska polisen borde ta in eventuella säkerhetsrisker för Sverige när de beviljar demonstrationstillstånd.

– Jag kan väl ha frågetecken om det sätt på vilket polisen har handlagt detta. Om jag tittar på vad den norska polisen gjorde, så gjorde de ju annorlunda. De sade ju som så att ”ja, det är i och för sig legalt att göra sådana här saker, men vi bedömer att det blir en sådan säkerhetssituation för Norge att vi tillåter det inte”, säger Bildt och fortsätter:

– Det kunde man göra i Norge, där man satte stopp för detta. Därför att man sade att vi har vidare säkerhetsintressen, som polisen i det här fallet, för det är polisen som har ansvaret. Den svenska polisen, eller Stockholmspolisen, gjorde en annan bedömning.

Men Bildt säger också att Paludans demonstration är tveksam ur ett hatbrottsperspektiv.

– Vad är hatbrott egentligen? Vad är hets mot folkgrupp? När vi talar om yttrandefrihet, den är inte absolut. Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige, menar Bildt.

– Jag märker att sekulära vänner i Turkiet inte förstår att vi kan tillåta vad de betraktar som ett hatbrott mot deras religion och kultur, hävdar han vidare.

Läs även: Kristersson fördömer Paludan: ”Djupt respektlös handling”

Läs även: Stenevi försvarar koranbränning: ”Måste stå upp för yttrandefriheten”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag