Man döms till döden efter att ha smugglat Squid Game

Foto: Micha Brändli på Unsplash
  • Torsdag 25 nov 2021 2021-11-25
E-post

NORDKOREA En man i Nordkorea döms till döden för att ha smugglat in och sålt kopior av Netflix-serien Squid Game, enligt källor till Radio Free Asia. Samtidigt straffas sju gymnasieelever för att ha tittat på serien.

Mannen som nu har dömts till döden uppges ha smugglat in en kopia av den sydkoreanska serien Squid Game från Kina, för att sedan sälja den vidare på USB-minnen. Enligt källorna kommer han att arkebuseras.

En elev som köpte ett av USB-minnen döms samtidigt till livstids fängelse, medan sex andra elever som tittade på serien döms till fem års straffarbete. Dessutom har skolpersonal fått sparken och skickats för att jobba i avlägsna gruvor.

Den nordkoreanska regimen strävar efter att hålla ute utländska medier, men Squid Game har ändå lyckats få spridning i landet trots risken för hårda straff. Folk där verkar kunna relatera till den populära seriens dystopiska värld.

Nordkorea har nyligen infört en lag om ”eliminering av reaktionära tankar och kultur”, och detta är första gången som lagen tillämpas på minderåriga i fråga om de sju eleverna.

Lagen förbjuder folk att inneha, titta på och sprida medier från kapitalistiska länder – i synnerhet Sydkorea och USA. Straffet kan i värsta fall bli döden.

Enligt en av Radio Free Asias källor verkar en av studenterna dock kunna undgå straff genom att vederbörandes ”rika” föräldrar har mutat myndigheterna med 3 000 dollar, drygt 27 000 kronor.

Läs även: Kim Jong-Un visar upp rejäl viktminskning på militärparad

Läs även: Ber om ursäkt efter kisschocken: ”Har alltid tänjt gränserna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag