Man från Uppsala län anhållen för terroristbrott

Poliser med förstärkningsvapen. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 14 Nov 2016 2016-11-14
E-post 156

UPPSALA Säkerhetspolisen genomförde under söndagskvällen en hemlig insats där de grep en man i Uppsala län misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Insatsen var så hemlig att ens inte Uppsalapolisen kände till ärendet. På måndagen är det locket på från både försvarsadvokat Leif Silbersky som från Säkerhetspolisen.

En man greps vid 21.30-tiden på söndagskvällen av polis, misstänkt för terroristbrott. Bara en dryg timme senare, vid 23-tiden, beslutade åklagare att mannen skulle anhållas. Det rapporterar lokaltidningen UNT på måndagen. Mannen är skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott, alltså den lägre misstankegraden.

Det är i nuläget sparsamt med information om polisens ingripande eller konkret vad misstankarna grundas på. Under måndagen utsågs advokat Leif Silbersky till offentlig försvarare för den anhållne mannen, men det är locket på från hans sida.

– Jag är för närvarande inte beredd att säga något alls om ärendet, säger Leif Silbersky till UNT.

SÄPO organiserade gripandet

I arbetet med att gripa mannen har inte Uppsalapolisen varit inkopplat, utan ärendet har skötts av Säkerhetspolisen. UNT rapporterar att Uppsalapolisens ens inte haft någon information om ärendet och att de ens inte kände till gripandet. Och när UNT söker Säpo för en kommentar är de lika tystlåtna som Silbersky.

– Jag kan bekräfta att en person är anhållen skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Utredningen bedrivs av säkerhetspolisen men det råder förundersökningssekretess, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo.

Nu har åklagaren tre dagar på sig att besluta om den anhållne mannen ska begäras häktad eller släppas på fri fot.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag