Man gripen för våldtäktsförsöket på nioårig flicka i Örebro

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 28 jul 2017 2017-07-28
E-post 436

ÖREBRO Polisen har gripit en man misstänkt för våldtäktsförsöket på en nioårig flicka som ägde rum i Örebro under onsdagsmorgonen. Till skillnad från vad vissa medier försökt göra gällande finns det enligt polisen ingen koppling till liknande händelser 2012. – Nej, det är en mediagrej! Man har ställt frågan till mig och jag har varit tydlig med att vi inte gjort en koppling, berättar Anders Sjöberg, kommunikatör i polisområde Örebro, till Nyheter Idag.

Polisen grep under torsdagskvällen 27 juli en man misstänkt, på sannolika skäl, för att ha försökt våldta en nioårig flicka i Oskarsparken i Örebro under onsdagsmorgonen 26 juli.

LÄS ÄVEN: Våldtäktsförsök på nioårig flicka i Örebro: ”Vi har ett vagt signalement”

Nyheter Idag har talat med polisen Anders Sjöberg, kommunikatör i polisområde Örebro.

– Det som har hänt är ju det att vi har sammantaget med det jobb som är gjort och med vittnesförhör osv så har under resans gång då misstankarna förstärkts mot den personen, och åklagaren beslutade då att den här skulle bli anhållen i sin frånvaro. Personen greps då igår kväll vid 21-tiden, säger Anders Sjöberg, kommunikatör i polisområde Örebro, till Nyheter Idag.

Hur gick gripandet till, gick det lugnt till?

– Ja, det var inga problem, det gick lugnt till.

Men då har ni känt till den här personen tidigare då eller?

– Det har ju varit en person som förekommit i utredningen och det är som jag sa, misstankarna mot den här personen förstärks under utredningens gång va, när det kommer in fler uppgifter om saker och ting.

Statliga TV-kanalen SVT publicerade under torsdagskvällen en artikel rubricerad ”Olöst barnvåldtäkt har likheter med överfallet i Oskarsparken”. Omni skickade strax därefter ut en notis som löd ”Överfallet på en 9-årig flicka i Örebro i går utreds för samband med en olöst barnvåldtäkt i staden 2012, rapporterar SVT Nyheter Örebro.”

När Nyheter Idag frågar om kopplingar till 2012 är Anders Sjöberg tydlig med att man från polisen sida inte gjort någon direkt koppling mellan händelserna.

– Nej, det är en mediagrej! Man har ställt frågan till mig och jag har varit tydlig med att vi inte gjort en koppling.

Sjöberg förklarar vidare.

– Just den här händelsen som ägde rum 2012, det är ju någonting som kommit fram då när vi haft den så kallade inre spaningen och likheterna med det som hänt nu, det var väl därför som vi reagerade lite på det. Det var väl just eftersom det var en väldigt ung flicka som blev utsatt för den här typen utav brott och det är ju någonting som kanske inte hör till vanligheterna, det brukar ju vara lite äldre kvinnor som blir utsatta för våldtäktsförsök. Det var ju den koppling vi gjorde då, men annars så finns det ingen koppling mellan den här personen som vi gripit och den händelsen då.

Inre spaning innebär att ni kollar igenom tidigare fall som liknar det här eller?

– Ja, vi kollar igenom tidigare fall, vi kollar igenom aktuella personer som är dömda tidigare för den här typen av brott och så där. Det är sånt man gör när man gör en inre spaning.

Sjöberg vill inte gå ut med några som detaljer om mannen.

– Det som händer nu är ju att det blir en häktesförhandling på söndag. Då kommer ju vissa fakta att komma fram. Så man får avvakta tills dess.

Sjöberg berättar att polisen jobbat hårt med fallet.

– Jag kan väl säga det att vi tillsatt så mycket resurser som vi någonsing kan för det här, för vi anser naturligtvis att det är viktigt. Målsättningen är ju nu antingen att stärka bevisningen mot den här personen eller också då att avfärda personen från utredningen.

Vittnena har spelat stor roll för utredningen.

– Ja, vi har haft en hel del bra vittnesmål så de har spelat en roll i det här. Det är klart!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag