Man grovt misshandlad av gäng på Västerås Pride

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 1 jul 2023 2023-07-01
E-post

Ett gäng slet ned Prideflaggan från en tält i Regnbågsparken i Västerås under Västerås Pride på torsdag kväll. En 45-årig man försökte ingripa mot gänget men blev grovt misshandlad. Två pojkar, 15 respektive 17 år gamla, greps av polis som misstänkta för grov misshandel med hatbrottsmotiv, men släpptes efter förhör.

– Ett gäng killar tog sig rätten att uttrycka sitt hat mot HBTQ-rörelsen genom att använda flaggan på ett olämpligt sätt. De visade att de inte gillade det som HBTQ-rörelsen står för via flaggan så att säga, säger Lotta Janhager, styrelseledamot i Pride Västerås som bevittnade hela förloppet, till Sveriges Radio.

Janhager säger att två personer blev ”svårt utsatta” av gänget, varan en blev grovt misshandlad. Den skadade mannen fick frakturer i ansiktet, och togs till sjukhus med ambulans.

– Han kommer ha en lång och svår tid framför sig, säger Janhager.

”Vi – styrelse, festivalledning och volontärer Västerås Pride fördömer och är oerhört bestörta och ledsna över det hatbrott i form av grov misshandel och hot som en av våra bröder drabbats av ikväll i centrala Västerås, där vår regnbågsfestival för mänskliga rättigheter har ägtrum hela dagen och fortsätter ända till lördag. Hatbrottet föregicks av glåpord och hot och av att våra banderoller revs ner under flertalet tillfällen både under natten och ikväll” skriver Västerås Pride i ett inlägg på Facebook.

Vandaliseringen av Västerås Pride har sedan dess fortsatt. På lördagen skriver Västerås Pride i ett Facebookinlägg att Prideflaggan slitits ned och tryckts ned i soporna. Även Pridetältet ska ha vandaliserats.

”Vi behöver er hjälp Västeråsare att sluta upp för Pride idag och visa att vi är fler än dessa onda krafter. De kommer aldrig att segra, för vi är fler än dom och starkare” skriver Västerås Pride.

Läs även: Två grovt misshandlade med spade när familjer slogs vid studentfirande

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag