Män som ligger runt med kvinnor minskar risken att få cancer

Alfamännens upprättelse? Grafik: Marcus Werthmann
  • Tisdag 28 okt 2014 2014-10-28
E-post

KANADA Nu kommer beskedet som många manliga härförare har väntat på. Män som ligger med 20 kvinnor eller mer minskar risken att få prostatacancer med upp till en tredjedel. För homosexuella män ökar däremot cancerrisken med många partners. Detta framgår i en stor ny studie från Montreals Universitet i Kanada. 

Den omoderna alfa-hannen får sin upprättelse i den undersökning som nu presenteras i Daily Mail. Över 3000 män har svarat på frågor om sin hälsa och sitt sexliv. Enligt undersökningen så visar det sig att män som är sexuellt aktiva minskar risken för att få prostatacancer med så mycket som 28 procent. För dem som hade 20 kvinnliga partners eller fler var resultatet allra bäst. Även risken för aggressiva tumörer minskade med 19 procent för dessa alfa-hannar. För de män som lever i celibat är däremot statistiken inte lika rogivande, deras risk för prostatacancer dubbleras. Läkarna konstaterar att ett återkommande av lättande på ”trycket” kan rensa ut cancerogena ämnen.

– Det är möjligt att många kvinnliga sexuella partners resulterar i en högre andel ejakulationer vilket innebär en skyddande effekt mot prostatacancer, något som iakttagits vid tidigare studier, uppger professor Marie-Elise Parent. Hon är dock inte riktigt beredd att föreskriva ett promiskuöst leverne som recept.

– Vi är inte där än, blir hennes svar på frågan.

Homosexuella män löper större cancerrisk

Studien kommer samtidigt fram till att homosexuella män ökar risken för cancer med många partners. För män som har haft 20 manliga sexuella partners ökar  risken tvåfaldigt att ådra sig prostatacancer. Denna grupp ökar också risken sexfaldigt för en mindre allvarlig variant av cancern jämfört med män som endast har haft en manlig partner. Det är oklart vad de exakta orsakerna är men professor Parent har sina teorier.

– Det kan bero på större exponering för sexuellt överförbara infektioner, eller det kan vara så att analsex framkallar skada på prostatan.

Huruvida denna undersökning kommer att få något socialt avtryck i Sverige är i nuläget oklart.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag