Man uppmanade folk att donera pengar till terrororganisationer via Facebook

Foto: Flickr
  • Måndag 27 Nov 2017 2017-11-27
E-post 126

SKÅNE En man döms till sex månaders fängelse efter att ha uppmanat folk att donera pengar till terrororganisationer via Facebook. Domen är den första av sitt slag i Sverige och är alltså unik.

Skåne Blekinge hovrätt fastställer den tidigare domen av tingsrätten om sex månaders fängelse för en man som uppmanat folk till att donera pengar till terrororganisationer, det uppger Sveriges Radio.

En 35-årig man är nu dömd till sex månaders fängelse. Mannen ska ha via Facebook uppmanat folk till att donera pengar till en insamling som går direkt till terrorstämplade organisationer.

I de meddelanden som mannen skrivit finns det material som innehåller straffbara offentliga uppmaningar till särskilt allvarlig brottslighet. Hovrätten fastställer tingsrättens bedömning om att uppmaningar om finansiellt stöd till terrororganisationer för vapeninköp är detsamma som att uppmana till särskilt allvarlig brottslighet.

Mannen hade redan tidigare dömts till sex månaders fängelse av tingsrätten överklagade domen. Därför har nu hovrätten fastslagit att tingsrätten gjorde rätt bedömning från början och har därför dömt till samma straff utan några som helst ändringar.

Domen är unik eftersom det är den första i Sverige där en man åtalas för att ha uppmanat andra människor att skänka pengar till terrororganisationer.

– Domen skickar ut en viktig signal att avståndet mellan ord och handling vad gäller Sveriges internationella åtagande inte är så stort. Sverige ska inte få vara en plattform för stödverksamhet för terrorverksamhet, sade vice chefsåklagare Hans Ihrman i samband med att tingsrätten meddelade domen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag