Man vill byta namn till Jihad – ”är något fint, något bra”

Foto: Magnus D (CC BY 2.0)
  • Måndag 11 maj 2020 2020-05-11
E-post

BORÅS Jehad Bastoni fick sitt namn felstavat när han kom till Sverige. Egentligen heter han Jihad, och han har försökt ändra namnet hos Skatteverket men fått nej, rapporterar SVT.

När 23-årige Jehad Bastoni i Borås kom till Sverige från Syrien fick han sitt namn felstavat av myndigheterna – något han nu försöker råda bot på.

– Jag heter ju Jihad. Det är ett vanligt namn i Syrien, precis som Mohammed eller Ahmed eller Omar. Jag vill bara att det ska stavas rätt i pass och på id-kort. Nu blev det fel på en bokstav, säger han till SVT.

Men Bastoni har fått nej på sin ansökan till Skatteverket med motiveringen att namnet Jihad har en ”negativ innebörd och kan antas väcka anstöt ur allmänhetens synvinkel”.

Jihad är ett arabiskt ord som uppges betyda ”strävan” eller ”kamp”. I västerlandet förknippas ordet snarare med muslimer som begår attentat i sin religions namn.

– Här tror många att Jihad betyder något annat än vad det gör. Men Jihad är något fint, något bra, säger Bastoni.

– Vi vet vad Jihad betyder. Det påverkar inte. Det viktiga för oss är hur allmänheten uppfattar det. Vi utgår från svensk namnlag och svensk namntradition, alltså hur vi i Sverige uppfattar vissa namn, säger Linda Bergfeldt som var den som tog beslut om avslag.

Söker man på Eniro visar det sig dock att det finns hundratals personer med Jihad som namn i Sverige.

Bastoni säger att han har överklagat Skatteverkets beslut. Enligt myndigheten kan han ansöka om rättelse och visa upp giltig legitimation från hemlandet.

Läs även: Regeringen skjuter till halv miljard till nyhetsmedier: ”Viktigt för vår demokrati”

Läs även: Sexmonstret våldtog flickvännens dotter i husvagn – döms till utvisning efter 22 år i Sverige

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag