Många barn i Uppsala får inte välja sin egen partner

Foto: Flickr
  • Tisdag 26 jun 2018 2018-06-26
E-post 223

UPPSALA Hedersförtryck är vanligt förekommande i länder i Mellanöstern och Nordafrika – och nu även i Uppsala. En ny studie visar att en betydande andel av niondeklassarna i kommunen inte får bestämma själva vem de ska gifta sig med.

Enkätundersökningen, som drygt 1 000 niondeklassare har besvarat och som gjordes på uppdrag av Uppsala kommun, visar att hedersförtrycket är utbrett – särskilt bland barn som har utländsk bakgrund. Det rapporterar Upsala Nya Tidning.

Bland flickor födda i Sverige med två utrikesfödda föräldrar uppger 42 procent att valet av partner är villkorat, vilket till exempel kan betyda att man bara får välja en partner från samma religion. 11 procent av flickorna säger att de inte får vara med och bestämma alls.

För flickor som själva är utrikesfödda är situationen ännu värre – 35 procent har ett villkorat val av partner medan 33 procent måste acceptera släktens val. Samtidigt är var fjärde svenskfödd flicka med utrikesfödda föräldrar orolig för att giftas bort. Av utrikesfödda flickor lever 40 procent med samma oro.

Även pojkar drabbas

Mariet Ghadimi vid organisationen Tris, Tjejers rätt i samhället – som har gjort studien – är inte särskilt förvånad över dessa resultat. Däremot visste hon inte att så många pojkar också är utsatta. Till exempel säger 40 procent av svenskfödda pojkar med invandrade föräldrar att deras val av partner är villkorat.

– Att även pojkar är utsatta har vi ju vetat, men länge har det funnits skam bland pojkar att erkänna att man blir tvingad – de här siffrorna tyder på att det är på väg att ändras vilket är viktigt eftersom pojkarnas situation då blir tydligare. Enkäten visar också att vi behöver bli bättre på att fånga upp utsatta pojkar. Idag riktas insatser främst mot flickorna, säger Mariet Ghadimi till Upsala Nya Tidning.

Läs även: Rektor slår larm om ”vardagsheder” bland små barn

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag